Här är pappren du ska satsa på, enligt proffsen.

Stockholmsbörsen faller på bred front i dag i kölvattnet av raset på de globala aktiemarknaderna. Årets uppgång är nu vid lunchtid utraderad och det är den lägsta nivån sedan september, rapporterar Svenska Dagbladet.

Som Dagens PS berättade i morse tappade det amerikanska industribolagsindexet Dow Jones 2,5 procent, 666 punkter, vilket fått en del vidskepliga att varna för att vilddjuret – Djävulen – nu tänker spela börsen ett spratt.

Farhågorna om en svart måndag är stora – och visst har det startat nattsvart, om det råder ingen tvekan.

För den som oroar sig för ett värsta scenario 2018 finns det emellertid, enligt experter, aktier att luta sig mot och som tros kunna stå emot en ihållande börsturbulens.

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, säger till Svenska Dagbladet att ”Kinnevik är ett av de intressantaste investmentbolagen på börsen med innehav som inte är särskilt konjunkturkänsliga”.

Hon lyfter även fram spelbolag och hissar särskilt Kindred.

Ann Grevelius, partner på investmentbanken GP Bullhound, tycker att Swedbank, Telia och Acando är exempel på stabila bolag, där också värderingen är rimlig och direktavkastningen är bra.

Hon tror inte på en förestående bostadskrasch, säger hon.

Linda Lyth, investeringsstrateg på Söderberg och partners, tycker att aktiesparare ska lägga krutet på aktier med en ”historik av kontinuerligt hög direktavkastning”.

ANNONS
ANNONS

Hon nämner i sammanhanget tobaksjätten Swedish Match, som dessutom inte har en konjunkturkänslig underliggande marknad.

Även hygienbolaget Essity får tipset av Linda Lyth medan Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg fondkommission, råder placerare att satsa på tunga kort som Investor och Industrivärden vars ägare är Wallenbergare respektive Lundbergs- och Handelsbankssfären.

I valet mellan två andra bolag som haft relativt likartad avkastning senaste fem åren väljer Jonas Olavi Ica, som han slår fast ”har betydligt lägre så kallade p/e-tal kring 17 på 2018-års prognostiserade vinst”.