Väntar med aktieköp av ett viktigt skäl – kolla här.

Statens pensjonsfond utland eller vanligen kallad för norska oljefonden har inte några planer på att köpa aktier under den närmaste tiden.

Det uppger fondens chef Yngve Slyngstad i en intervju med Dagens Industri.

Bakgrunden till de uteblivna aktieköpen är att börserna har gått starkt och oljefonden brukar i ett sådant läge inte agera med att handla fler aktier.

”Historiskt har vi köpt varje gång marknaden har fallit 20 procent eller mer. Vi har inte köpt mycket de senaste åren, att vi har en högre aktieandel nu är bara en konsekvens av att aktiemarknaderna gått upp i många år”, säger Yngve Slyngstad.

Oljefonden är idag främst viktad mot aktier med 66 procent, följt av fastigheter med 2,5 procent och resten obligationer.

Men framöver kan det även bli en exponering mot nya sektorer förutsatt att det norska parlamentet röstar för det.

”Infrastruktur har varit uppe i stortinget två gånger, och man har ännu inte bestämt om vi ska investera i infrastruktur. Till våren kommer private equity upp till diskussion. Det tredje är om vi ska investera i oljeaktier eller inte. Det fjärde och viktigaste är vilken organisationsmodell vi ska ha”.

ANNONS
ANNONS

”Det är fyra ganska stora frågor, som kanske alla får sitt svar till våren, men mest sannolikt kommer det att ta lite längre tid”, säger Yngve Slyngstad.

I framtiden räknar oljefonden med att också komma att acceptera att sitta i fler valberedningar. Idag sitter man i valberedningarna för SCA, Essity, Electrolux, Boliden och Volvo när det kommer till de svenska bolagen.

Kinesiska Geelys intåg som ny storägare i Volvo ville Yngve Slyngstad inte kommentera.

På frågan om det blir fler valberedningar sade chefen för oljefonden att han tror det.

”Men vi ska ta in lite erfarenheter kring vår roll. Det är ingen vits att sitta i en valberedning om vi inte tror att vi kan bidra på ett bra sätt”.

Oljefonden sitter på 8 600 miljarder norska kronor i tillgångar. Det är nästan en tredjedel mer än hela Stockholmsbörsens värde.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire