Låga räntor, Trump-effekten och en starkare konjunktur eldar på Stockholmsbörsen och gör att den stigit till en rekordnivå, skriver TT.

Det senaste lyftet hänger samman med flera starka delårsrapporter från tunga börsbolag, samtidigt uteblev kaoset när högerpopulisten Le Pen inte skrällde i första omgången av det franska presidentvalet. Marknaden kalkylerar nu med, enligt artikeln, att vänsterliberalen och EU-anhängaren Emmanuel Macrons blir Frankrikes nästa president; därmed elimineras risken för ett franskt utträde ur EU.

Enligt experterna är Stockholmsbörsens historiska rekord väntat, bland annat har efterfrågan på industrivaror ökat, det har ”tryckt upp vinsterna i sektorn”, skriver TT.

”Det är en bred geografisk förbättring. Vi ser det i Asien, främst Kina, men även i Europa och Nordamerika”, säger Christopher Lyrhem, aktiestrateg på SEB.

Samtidigt har räntorna varit extremt låga i flera år, vilket anges som en annan orsak till den starka börsutvecklingen.

Men den starka börsen till trots är rådet till småsparare från Claes Hemberg, sparekonom på nätmäklaren Avanza, att köpa och sälja aktier som vanligt utifrån sin privatekonomi.

”Rekordpris låter kanske dyrt, tänker någon. Men kilopriset på börsen är långt ifrån rekord”, skriver han i en kommentar, enligt TT.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Finansproffset vinnare på kursrallyt [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Proffs: Så blir du en vinnare på börsen [DagensPS.se] >