Fick kontakt med påstridig rådgivare.

”Jag var fattigpensionär tidigare och nu är jag i samma sits igen”, berättar den 81-årige mannen, Ragnar Karlsson, för Expressens Dina Pengar.

Han förklarar att han sålde sin bostadsrätt i Norsborg utanför Stockholm och fick 530.000 kronor över, som han satsade på råvaror efter att ha blivit uppmanad att gå all-in av en rådgivare.

Det slutade alltså med att hela hans sparkapital gick upp i rök – på bara sex veckor.

”Det känns fruktansvärt. Allt försvann på en och en halv månad”, säger han till tidningen.

Den privatekonomiska tragedin för Ragnar Karlsson, som är pensionerad färdtjänstchaufför, började med att han såg en annons på Facebook med lockrop om att öka inkomsterna. Han klickade på länken och hamnade hos FXGM, som enligt Dina Pengar tillhör Depaho Ltd, ett cypriotiskt investeringsföretag med kontor både på Cypern och Malta och som sysslar med onlinehandel inom valutor och råvaror.

Ragnar Karlsson uppger att han snabbt blev kontaktad av en företrädare för FXGM, som pratade omkull honom.

”Jag är godtrogen och snäll och tror gott om alla människor, det är nog det största felet jag har här i livet och nu fick jag betala för det.”

ANNONS
ANNONS

Han tänkte först bara lägga in 300.000 kronor men blev övertygad av rådgivaren att satsa rubbet. Och initialt växte kapitalet – men sedan tvärvände det och när Ragnar försökte plocka ut sina pengar fick han beskedet att han inte hade tillräcklig marginal för det.

Bara några veckor senare var alla pengarna borta.

Lars Malmström, chef vid Finansinspektionens avdelning för konsumentkontakt, säger till Dina Pengar att konsumenterna ”inte förstår produkterna eller vad de ger sig in på”, vilket gör ”produkten extra svår och farlig”, konstaterar han.

FXGM medger också själva på sin hemsida, enligt Dina Pengar, att handeln har ”en hög risknivå” och att alla pengar kan gå förlorade vid investering.

Ragnar Karlsson har kontaktat en advokat men har inget större hopp om att få tillbaka sina pengar. Han säger att han lärt sig ”en läxa” – han varnar även andra från att göra samma misstag.

Från 3 januari införs enligt artikeln ett nytt regelverk i Europa, som gör att den här typen av produkter antingen kan förbjudas eller beläggas med tuffa restriktioner.

Expressen har utan resultat sökt FXGM för en kommentar, framgår det.