”Det är stora kontrakt vi går miste om. Just nu gör vi allt vi kan för att distansera oss från Sverige, eftersom vi delvis ägs av utländska ägare”, säger källan vidare.

Men enligt entreprenören Peje Emilsson, vars företag Kunskapsskolan till hösten 2016 öppnar sin första skola i Jeddah,  kan företag inte ta avstånd från den svenska regeringen för att rädda affärsrelationen.

”Det skulle inte uppfattas som seriöst. I de här länderna är statsmakten starkt inflätad med affärslivet”, säger han till DI.

Företagaren Åke Anderzén, vd för exporthandelsföretaget Kalmec Export, som har specialiserat sig på Mellanöstern, säger till DI att en bojkott av mot svenska produkter vore vore ”en katastrof”.

Ericssons ordförande Leif Johansson är rädd att skadan för Sverige och svenskt näringsliv är stor.

”Vi vet inte vart detta tar vägen förrän om kanske några år, det är helt beroende på hur vi lyckas lappa ihop vettiga relationer igen med de här länderna”, säger han till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Förre utrikesminister Carl Bildt skriver på DI Debatt att skadorna nu måste repareras.

”Inget avtal behöver  bestå för evigt. Men vill man förändra ett avtal eller ett samarbete gör man det bäst i förtroendefulla samtal. Att Jonas Sjöstedt är ute och jublar över det han kallar ”en seger” gör ju inte saken mycket bättre. Han ville ”segra” och förolämpa. Och han lyckades”, skriver Bildt.

”Trots att man vet att detta avtal i sak betyder relativt lite, och att exporten av försvarsmateriel är en annan sak, har man låtit utvecklingen skena i väg så att avtalet nu sägs upp på sätt som riskerar att uppfattas som en närmast avsiktligt ovänlig handling”, fortsätter han.

PM Nilsson skriver på DI:s ledarsida att ”någonting har gått sönder i Sverige” (läs här, kräver inloggning). 

”Ministrarnas besked uppfattas som nyckfulla och planlösa. Statsministern håller aldrig vad han lovar. Betydligt fler och viktigare länder än Saudiarabien har tyvärr skäl att tvivla på om Sverige är att lita på”, skriver Nilsson.

LÄS MER: Miljardaffärer i farozonen (DI, kräver inloggning) »