Dagens PS har tidigare skrivit om Ikea-ägda Swedwoods möbelfabrik i Virginia, USA. när Dagens Arbete rapporterade om de hårda arbetsförhållandena på fabriken.
 
Anställda, som ville vara anonyma för att inte riskera att förlora jobbet, berättade för tidningen att de tilldelades prickar som tillslut kunde leda till avskedan.

ANNONS

”Om din dotter blir sjuk och du tar henne till sjukhuset, kommer tillbaka och visar upp sjukintyg – en prick. Död i familjen, du stannar hemma – en prick.”

Det har nu gått mer än ett år sedan reportaget men inte mycket verkar ha förändrats, enligt en artikel i Los Angeles Times för ett par dagar sedan.

Tidningen rapporterar om uteblivna löneförhöjningar, ”frenetiskt” arbetstempo och obligatorisk övertid. Kylette Duncan, som var en av de första som fick anställning på Swedwoodfabriken för tre år sedan, sa upp sig efter bara sex månader.

”Jag behöver pengarna lika väl som alla andra, men jag behöver också ett liv”, säger hon till tidningen och berättar att hon vid ett tillfälle tvingats ställa in ett läkarbesök för hennes sjuke man då hon tvingats arbeta övertid i sista minuten.

När några av 335 anställda försökte bilda en fackförening svarade fabriken med att anlita jurister från advokatbyrån Jackson Lewis – en byrå som gjort sig känd för att hålla fackföreningar borta från företag, skriver LA Times.

Ikeas dotterbolag har även anklagats för att betala undermåliga löner. I Danville har en arbetare rätt till en ingångslön på 8 dollar i timmen och 12 dagars semester. Det kan jämföras med anställda i Ikeas fabriker i Europa där minimilönen ligger på 19 dollar i timmen och 5 veckors betald semester.

När tidningen talar med Swedwoods talesperson, Ingrid Steen, vill hon inte kommentera enskilda anställdas klagomål men beskriver situation som ”tråkig” och Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket i Sverige, säger att det är ”ett stort problem”.

ANNONS
ANNONS

”Ikea är ett väldigt starkt varumärke och lutar sig mot någon slags god svenskhet i sin affärsprofil. Det innebär ett problem när de agerar som de gör i USA.”

Enligt Los Angeles Times har Swedwood nu även dragits in i en rättsprocess där flera färgade anställda hävdar att de tilldelats de sämsta jobben med lägst betalt.