”Vi skapar något helt nytt”, sade Exportrådets vd Ulf Berg till DI efter sammanslagningen i januari i år med Invest in Sweden Agency.

Men det varade inte länge.

I tisdags fick Ulf Berg, som utsågs till vd för det sammanslagna företaget Business Sweden, sparken. Nu avslöjar Dagens Induistri den spektakulära anledningen till avskedandet: skyhöga interna representationskostnader.

”Jag har följt det här under en längre tid. Vd:n hade hållit på för länge och blivit för grandios, helt enkelt för dyr i drift. Sedan var vissa relationer i ledningen alltför nära”, säger en källa med god insyn till tidningen.

Bolagets revisorer genomförde en granskning och enligt tidningens källa blev styrelsen, med ordförande Bo Dankis i spetsen, ”mycket upprörd” över resultatet.

ANNONS
ANNONS

Business Sweden har brottats med stora lönsamhetsproblem i sin konsultverksamhet. En större omorganisation pågår för att minska närvaron på mindre marknader och expandera i USA, Tyskland, Storbritannien och Skandinavien.

Ulf Berg är berättigad till 1,7 miljoner kronor i avgångsvederlag. Men nivån på krognotor, hotellnätter och taxiresor har inte bara lett till att Ulf Berg nu får sparken – han kan också bli återbetalningsskyldig.

”Jag har föreslagit för Bo Dankis att undersöka om det föreligger återbetalningsskyldighet”, säger Gunnar Oom till tidningen.

HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!