Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum beskriver det som ett jätteproblem.

De flesta bör vid det här laget vara medvetna om att internet är en tummelplats för bedragare. Svindlerier med kontokort och nätfiske har blivit vardagsmat, men investeringsbedragarna spelar i en helt annan division.

Det handlar om kriminella ”aktiemäklare” som kontaktar svenska sparare och företag och som tålmodigt bygger upp en förtroendefull relation. Det kan ta ett eller två år innan det kommer ett erbjudande om investering. Den backas upp av falska webbplatser, trycksaker och till och med något som ser ut som riktiga börssidor, enligt Konsument Europa, en fristående enhet inom Konsumentverket.

”Här handlar det inte om några vanliga bedragare utan om välutbildade och vältaliga människor som vill sälja en trovärdig produkt. Jag har talat med många av de drabbade som själva är i aktiebranschen och de beskriver alla att uppläggen känns äkta”, säger Jan Olsson.
 

De fall han har kännedom om har handlat om allt från 50 000-100 000 kronor och upp till miljonbelopp. Pengarna försvinner ofta via Hongkong in i Kina och anmälningarna leder i princip aldrig till åtal.

”Det finns ingen polisorganisation på jorden som kommer åt pengarna. Europol försöker inleda diskussioner med de länder som så här långt inte samarbetat överhuvudtaget och lämnat ut information”, säger Jan Olsson.

ANNONS
ANNONS

Det finns indikationer på att bedragarna kan skapa falska fasader för varje enskilt bedrägeri, vilket gör det väldigt svårt för den presumtive investeraren eftersom det saknas varningar från finansinspektioner eller på nätet från andra som har drabbats.

Missa ingenting – få dina nyheter via Facebook!