Det är Expressens Dina Pengar som listar sex deklarationstips och det första lyder: ”Kolla att de förtryckta uppgifterna stämmer”. Det här är viktigt eftersom du själv och ingen annan ansvarar för att det som står på blanketten är riktigt, det kan dessutom vara så att du har rätt till avdrag som du inte tänkt på.

ANNONS

Nästa tips, nr 2, riktar sig till dig som är gift eller sambo. Här bör ni tänka på att fördela avdragen smart mellan er.

Samma sak gäller rut- och rotavdrag (nr 3). ”Rot-avdrag får göras med 50 000 kronor per år, baserat på 30 procent av arbetskostnaden för rot-berättigande uppdrag. Rut-avdraget har sänkts till 25 000 kronor om du är under 65 år, annars är det fortfarande 50 000 kronor”, skriver Dina Pengar.

Tips nr 4 handlar om avdrag för tillfälligt boende och resor till och från hemmet, har du koll på det?

Nr 5 gäller avdrag som är kopplade till arbetet, här får du till exempel göra avdrag för ”nödvändiga arbetsredskap”, det vill säga verktyg som du behöver för att klara jobbet och som arbetsgivaren inte bekostar.

Nr 6 rör aktieförsäljningar. ”Om du har sålt aktier eller fonder måste du först ha koll på om de legat i en vanlig depå eller ett servicekonto, alternativt på ett ISK-konto”, förklarar Dina Pengar.

LÄS ARTIKELN:”Sex sista-minuten- tips för deklarationen” (Dina Pengar) »

 

ANNONS
ANNONS

Missa ingenting – få dina nyheter i mejlen!

Eller via Facebook!