Mars månads inbromsning på bostadsmarknaden bekräftas av nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Och nu faller bostadsrättspriserna i hela Sverige.

Det rapporterar Dagens Nyheter.

Efter i princip enbart uppgång i över ett och ett halvt år har nu coronapandemin fått bostadsrättspriserna att falla. Det är tydligt att spridningen av viruset påverkat marknaden, då priserna steg i januari och februari. Ökningen bromsade in i mars, och i april kom alltså trendbrottet: bopriserna faller med 1 procent i hela landet.

”Det är ett ganska tydligt trendbrott på bostadsrättsmarknaden i skenet av stadiga prisuppgångar under över ett år”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, enligt DN.

Fallet var lika stort i Stockholms alla områden och i Storgöteborg. I Malmö föll priserna med hela 2 procent.

ANNONS
ANNONS

Villapriserna är hittills till synes opåverkade av krisen, och steg med 1 procent i hela landet.

”Villapriserna rör sig mindre och med fördröjning i konjunktursvängningar än vad bostadsrättspriserna gör”, säger Sandegren till DN.

Samtidigt som priserna faller ökar omsättningen av bostäder. Det totala antalet bostadsaffärer, alltså både villor och bostadsrätter, var 14.000 under april. Det innebär en uppgång på 4 procent jämfört med samma månad 2019.

Sandegren spår att priserna kommer fortsätta nedåt en tid framöver. Allt hänger på hur långvarig coronakrisen blir.