Det skriver Di.se och även andra affärstidningar rapporterar om att bostadsaffärerna börjat ta fart igen.

ANNONS

Branschfolk bedömer att en uppsving på bostadsfronten är i antågande.

Bakgrunden är att nya siffror från Svensk Mäklarstatistik indikerar att trenden med en stabil utveckling av bostadspriserna håller i sig. I maj gick priserna upp med 1 procent i snitt på både bostadsrätter och villor i riket.

SvD Näringsliv skriver om nytt rekord i maj både i utbudet och antalet affärer.

En större aktivitet märks, framgår det, i antalet bostadsaffärer även om priserna på bostadsrätter stått stilla i både centrala Stockholm och Malmö det senaste kvartalet.

I Sverige som helhet har priserna på villor och bostadsrätter stigit med i snitt 2-4 procent senaste kvartalet, som en jämförelse.

”Ett år efter amorteringskravet, som ledde till en snabb inbromsning, ser vi att det är proppen ur. Folk känner att det här är prisnivåer som har kommit för att stanna, och nu är det dags att göra affär. Den trenden ser vi även initialt i juni”, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i en kommentar som återges av Di.se där han tror att stabilisering av bostadspriserna alltså kommer att fortsätta samtidigt som han förklarar att branschen räknar med högre aktivitet än normalt på bostadsmarknaden i sommar.

TT rapporterade i helgen om att antalet bostadsaffärer, enligt Hemnet, var det högsta i maj i år sedan Hemnet startade sina mätningar 2013. Över 9.900 bostadsrätter såldes, och 5.700 villor.

”Det är ganska tydligt att köpare och säljare har börjat hitta varandra på de nya prisnivåerna. Det är en bit tillbaka till rekordnivåerna sommaren 2017, men bostadsmarknaden är mer stabil. I ett par månader i sträck har det varit prisförändringar utan minustecken”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik till SvD.

ANNONS
ANNONS

Sett till storstäderna är prisutvecklingen starkast i Stor-Malmö, där priserna det senaste kvartalet uppges ha gått upp med 4 procent på bostadsrätter och 3 procent på villor, även om marknaden i Malmö och Stockholm mer eller mindre varit stillastående.

Dock finns det, uppger SvD, signaler om att landets dyraste och mest trendsättande bostadsmarknad, Stockholms innerstad, nu har ”piggnat till” med hänvisning till att försäljningarna i maj i år låg 33 procent högre än maj i fjol.

Och Dina Pengar i Expressen redovisar hur prisutvecklingen ser ut i hela landet.