Genom att uppdatera energideklarationen gör bostadsrättsföreningen sina medlemmars plånböcker och klimatet en tjänst. Flera banker erbjuder gröna bolån med ränterabatt till energisnåla fastigheter. I ett pressmeddelande tipsar SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB hur föreningen bör hantera energideklarationen för att medlemmarna ska kunna spara pengar på bolånen. 

annons
annons

Det är sedan 2006 ett myndighetskrav att fastighetsägare gör en energideklaration. Energideklarationen redovisar och sammanställer fastighetens energiförbrukning och ska genomföras vart tionde år. Syftet med energideklarationen är att minska fastighetens energianvändning.

-Det är av stor vikt att bostadsrättsföreningen inser att energideklarationen är ett hjälpmedel för att göra den egna bostaden mer energieffektiv. Något som rätt hanterat innebär kostnadsbesparingar för föreningen och dess medlemmar. SBC bistår med stöd kring åtgärderna som energideklarationen föreslår, oavsett om det gäller värmeventiler eller fönster som ska bytas ut. Att genomföra energideklaration på rätt sätt gynnar föreningens ekonomi och i längden de boendes plånböcker, men framförallt miljön, säger David Jost, Gruppchef projektledning på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

För att uppmuntra energisnåla och miljövänliga bostäder har flera banker börjat erbjuda grön ränterabatt. Enligt Boverket är det fastighetens energiklass, A eller B, som ofta avgör om en bolånetagare kan ta del av de gröna bolånen. Det är därför viktigt att bostadens energideklaration är genomförd och registrerad hos Boverket.

ANNONS
ANNONS

Läs även: ROT-avdrag borde även gälla BRF:er enligt experter [Dagens PS]