Nya given kommer nu till Sverige från grannlandet Norge och där många får chans att bli delägare i en bostadsrätt.

Det är alltså ett norsk koncept som nu lanseras i Sverige genom bostadsutvecklaren Obos.

Den nya given går ut på att köpa halva bostadsrätten och hyra den andra halvan av Obos. På sikt, på tio år, kan den som är delägare i en bostadsrätt köpa loss bostadsrätten helt.

”Vi tror att det finns en stor drivkraft att successivt äga hela bostadsrätten och att de flesta kommer att köpa på kortare tid än tio år”, säger Sofia Ljungdahl, vd i Obos Nya Hem, till Svenska Dagbladet.

Forskare ser positivt på modellen

Obos är på väg enligt tidningen att etablera sig på allvar i Sverige.

Det handlar om nya bostadsprojekt där köparens lånebehov krymper samtidigt som det extra amorteringskravet faller bort.

ANNONS
ANNONS

Kostnaderna blir inte lika betungande med ett delägarskap i en ny bostadsrätt. Obos garanterar också att föreningen får betalt, enligt den norska modellen, framgår det.

Cecilia Hermansson, forskare i fastighetsekonomi och finans vid KTH, menar att mycket ”kan vara positivt” med delägandet i en bostadsrätt, säger hon till SvD.

HSB har ett liknande koncept

För många unga som inte har en chans att komma in på bostadsmarknaden ökar detta möjligheterna, enligt experterna. Och även HSB har lanserat en liknande modell som Obos och som vänder sig till unga 18-29 år, berättar tidningen.

Där erbjuds unga tioåriga hyrköp och får möjlighet att köpa halva bostadsrätten och kan köpa resterande del av lägenheten tidigast efter fem år men inom tio år.

Reglerna ser lite annorlunda ut men påminner om varandra.

Oavsett är rådet från Cecilia Hermansson att kolla upp alla juridiska villkor vid samägandet av en bostad, inte minst när det gäller hur en försäljning ska avhandlas.

ANNONS
ANNONS

Från Obos är beskedet att man delar på den eventuella vinst eller förlust som uppstår vid en försäljning.

SBAB uppges vara partner till Obos nya finansiering av bostadsrätter i Sverige.

Läs även: Bostadsrally kan snart få abrupt slut [DagensPS.se] »