Det skriver Nordeas chefsanalytiker i ett marknadsbrev.

Enligt Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström väntas bostadspriserna i Sverige ha varit stabila i december.

I Stockholm tros priserna på bostadsrätter till och med ha stigit under månaden.

Det här skriver Expressens Dina Pengar, som alltså refererar till storbankens marknadsbrev.

”Nordea räknar med att Valueguards HOX-index – som redovisar bostadsprisernas utveckling varje månad – säsongsrensat kommer att visa att på oförändrade bostadspriser i december, baserat på data från Booli Pro”, heter det i artikeln.

ANNONS
ANNONS

På årsbasis är däremot prognosen en nedgång med 1,5 procent, framgår det.

”Året verkar därmed ha avslutats lugnt”, skriver Andreas Wallström i marknadsbrevet, enligt Dina Pengar och konstaterar – utifrån Nordeas marknadsbrev – att priserna på bostadsrätter i Stockholm väntas ha gått upp med säsongsrensade 0,5 procent i december, men sett till årstakten ska priserna ha sjunkit med 6,5 procent.

I marknadsbrevet påpekar dock Nordeas chefsanalytiker, enligt Dina Pengar, att siffrorna för december ska ”tas med en nypa salt” mot bakgrund av att transaktionerna är så få.

Den som vill få mer klarhet i prisutvecklingen bör vänta in statistiken för januari och februari, framgår det.

”Det senaste HOX-indexet visade på en nedgång på sex procent för bostadsrättspriser i Stockholm på årsbasis, och en nedgång på 4,2 procent på månadsbasis. För Sverige som helhet sjönk bostadspriserna med 2,9 procent i november. För bostadsrätten var siffran 3,5 procent”, skriver Dina Pengar.