Vändningen på bostadsmarknaden är tydlig och nu varnar experter för obehagliga överraskningar.

ANNONS

Stockholms och Sveriges glödheta bostadsmarknad har svalnat i augusti. Som DagensPS tidigare skrivit om anser mäklarna nu att det är köparnas marknad och Staffan Tell, talesperson för bostadssajten Hemnet, konstaterar att köparna för första gången på länge kan vara kräsna och att de mest hetsiga budgivningarna är över.

Han får medhåll från Tor Borg, chefsekonom på statliga SBAB, som ser ränteutvecklingen som avgörande. Ett ”mardrömsscenario”, skriver nyhetsbyrån TT med hänvisning till experterna, vore om räntorna nu steg ovanpå den ”kalldusch” som boomen i nybyggen inneburit för marknaden.

”Jag tror inte vi får se någon dramatik i räntorna och jag tror att inflationstrycket kommer fortsätta vara lågt. Men om det är något man kan räkna med så är det att det kommer överraskningar. Det osannolika händer”, säger han.

ANNONS
ANNONS

I värsta fall skulle en global finanskris, tillsammans med stigande räntor, kunna få allvarliga följder både på bostadspriser och för svensk ekonomi i stort, menar han enligt TT. Men trots riskerna för en bostadskrasch är Tor Borgs huvudscenario fortfarande att priserna planar ut inom två år, förutsatt att Sverige fortsätter att gå starkt och att Riksbanken höjer räntan i långsam takt.