Hyresrätt har nu samma kvadratmeterpris som bostadsrätt, åtminstone i Järfälla och Täby utanför Stockholm, enligt byggbolaget JM.

ANNONS

Samtidigt som bostadsrättspriserna når nya rekordhöjder berättar byggjätten JM i SvD att investerare i jakt på avkastning betalar 60 000 kronor per kvadratmeter för hyresrätter.

I Täby och Järfälla är hyresrätt lika dyr som bostadsrätt i två nybyggda hyresfastigheter som JM nyss avyttrat, framgår det.

”För några år sedan hade priset snarare varit 40 000 kronor per kvadratmeter för sådana här hyresfastigheter”, kommenterar JM:s vd Johan Skoglund och meddelar att nyproduktion kännetecknas av fortsatt hög efterfrågan och stark försäljning.

På väg mot samma höga volym som 2017

JM släppte kvartalsrapport på tisdagen och målet är att skruva upp tempot för nya projekt. Enligt artikeln är ambitionen att slå prognosen på 3 800 startade bostäder 2021, vilket skulle innebära en återgång till samma höga volym som JM hade 2017, framgår det i Svenska Dagbladet.

I pågående JM-produktion är 62 procent av lägenheterna sålda, och 16 procent förbokade, vilket vittnar om en ovanligt hög nivå på försäljningen.

ANNONS
ANNONS

Men det är inte bara JM som höjer ribban, även konkurrenter ökar tempot för byggandet.

Samtidigt flaggar åtminstone JM för högre byggkostnader, det gäller i huvudsak stål och virke men även cement, som Dagens PS skrivit mycket om på senare tid.

”Klart det skulle få stor påverkan”

”Jag känner igen oro men vi måste hålla koll på vad som händer med byggmaterialet”, säger Johan Skoglund, enligt SvD.

JM-chefen ser med oro på att cementproduktionen på Gotland nu hotas, vilket riskerar att äventyra all bostadsproduktion, säger han.

”Det är klart att det skulle få stor påverkan.”

Läs mer om JM:s rapport och bolagets framtidsutsikter på SvD.se.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Panik i byggbranschen efter dom om cement [Dagens PS]

Läs mer: Svensk bostadsmarknad oroar – gör ”ekonomin mycket sårbar” [Dagens PS]

Läs också: Vd: Rekord i skilsmässor i Sverige bakom höga bostadspriser [Dagens PS]