Beroende på var du bor och vilket elbolag du är knuten till kan priset för elnätsavgiften skilja upp till 8.000 kronor.

En färsk genomgång gjord av Villaägarnas riksförbund visar att Ljungby energinät har landets billigaste avgift – 4.762 kronor per år. Det kan jämföras med elbolaget Ellevio (tidigare Fortum) som i Västra Svealand tar ut 12.656 kronor per år av småhusägare för samma tjänst.

Nu kräver Villaägarna att regeringen tar i med hårdhandskarna mot elbranschens jättar. Ellevio och Vattenfall – marknadens två största aktörer – har nämligen höjt avgiften med 38 procent sedan 2010. Samma siffra bland övriga elbolag ligger 16 procent i snitt, visar kartläggningen som bland annat citeras av Aftonbladet.

”Det saknas ett ordentligt konsumentskydd, eftersom prisregleringen på marknaden för elnät har havererat. Elnätsbolagens höga vinster står inte i proportion till den låga risk de tar”, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas riksförbund, till tidningen.

Som ett svar på SVT Nyheters granskning av elpriserna tidigare i veckan gick Ellevio ut med en officiell kommentar om bland annat varför prishöjningarna har genomförts och skriver samtidigt att man har ”har full förståelse för att det skapar reaktioner från våra kunder.”

ANNONS
ANNONS

”Den 1 juni 2016 höjde vi våra priser i samtliga elnätsområden med nio procent. Varför? För att vi ökar våra satsningar på att förnya elnätet. Trots löpande investeringar under åren har vi idag ett elnät som till stora delar närmar sig, eller redan har passerat, sitt bäst före-datum”, skriver Ellevio.

LISTA: Här är elen dyrast och billigast i landet [Villaägarnas Riksförbund] >

LÄS VIDARE: Stora skillnader i elnätsavgifter [Aftonbladet] >

LÄS MER: Chockhöjning av elpriset [SVT Nyheter] >

LÄS MER: Kommentar till SVT:s inslag [Pressmeddelande] >