”Jag har aldrig träffat någon som är så girig”, säger en luttrad mäklare om fifflet.

ANNONS

Aftonbladets serie ”200 sekunder” har granskat den svenska marknaden för svarta hyreskontrakt och kan konstatera att den ofta har kopplingar till organiserad brottslighet. Webb-tv-programmet har bland annat granskat en fastighet mitt i centrala Stockholm där den svarta handeln påstås ha pågått i åratal.

Bakom bostadshuset står fastighetsägaren Lars Bellman som anklagas för att ta ut hutlösa priser för kontrakt som annars ska överlåtas utan kostnad. En småbarnspappa vittnar om att han betalat nära en miljon kronor för en trea i fastigheten, bara för att senare jagas av fastighetsägaren som ”med alla medel” försökt få familjen vräkt. En annan boende vittnar om att omsättningen på hyresgäster är väldigt stor och kallar in- och utflyttningen för ”systematisk”.

Tidningen har även talat med en person som av flera beskrivs som Stockholms främsta svartmäklare som berättar att han både förmedlat och förmedlar bostäder åt bolaget Bellman Fastigheter. En luttrad mäklare som förvånas över ägarens metoder.

”Jag har aldrig träffat någon som är så krånglig och så girig som han är”, säger han till AB.

Aftonbladet har spårat transaktioner på hundratusentals kronor mellan hyresgästers och Lars Bellmans konton. I andra fall har pengar lämnats över till en mellanhand – vid ett tillfälle i en skokartong.

Men när programmets Robert Aschberg konfronterar Lars Bellman – som själv bor i en villa i Stockholms skärgård – vill han inte kännas vid svartaffärerna och nekar till att han någonsin skulle ha fått betalt för ett hyreskontrakt.

Till saken hör att Lars Bellmans beskattningsbara inkomst förra året uppgick till låga 16.488 kronor.

ANNONS
ANNONS

”Jag har inte fått några pengar alls /…/ Jag menar, det är ju olagligt.”

Se hela inslaget via länken nedan.

URSPRUNGSKÄLLA: Den illegala handeln med hyreskontrakt [200 Sekunder / Aftonbladet] >