En euro, runt 10 kronor. Mer än så behöver du inte betala för ett hus på soliga Sicilien. Men räkna med en hel del renoveringsjobb!

annons
annons

Omkring 900 hus är övergivna i staden Castiglione di Sicilia på Siciliens östkust, nära Taormina och stränderna.

Husen är belägna på sluttningarna till berget Etna och många av husen finns i de äldre delarna av staden, varav flera uppges vara förstörda och nu bortskänkes för en euro, cirka 10 kronor, berättar CNN.

Borgmästaren Antonio Camarda berättar att befolkningen flytt. I början av 1900-talet fanns 14 000 invånarna i Castiglione di Sicilia. I dag är invånarantalet nere i knappt 3000.

”Många människor har lämnat efter sig gamla, pittoreska hus. En del har till och med anor från renässansen”, berättar borgmästaren för CNN.

Rucklen går för en euro

Det är de mest nedgångna husen som säljs för den symboliska summan en euro medan mer attraktiva och inte lika fallfärdiga hus uppges ha ett pris på mellan 4 000 och 5 000 euro, någonstans mellan 40 000 och 50 000 kronor alltså.

Husen som lockar mest kommer enligt plan att säljas på auktion.

Den som funderar på att slå till får räkna med en del kostnader för renovering av fastigheten. Köparna har också krav på sig att färdigställa renoveringen av husen inom tre år.

ANNONS
ANNONS

Däremot finns inget depositionskrav på att arbetet blir utfört. Husköparna kan i stället teckna ett försäkringsbrev hos en bank för 40 000 kronor, eller tusen kronor om året.

Enligt borgmästare Camarda har hugade spekulanter hört av sig från hela världen, både investerare och vanliga människor som är på jakt efter ett fritidshus i solen.

Läs även: Mäklare: Då blir det rusch till hus i solen [DagensPS.se] »