”Många privatpersoner vet inte om”, säger fastighetsprofessor Stellan Lundström.

Pressade Oscar Properties – som nyligen vinstvarnade, vilket DagensPS har skrivit om tidigare – har i flera fall höga lån i föreningarna för dess nya bostadsprojekt, visar en granskning som SvD Näringsliv publicerar i torsdagens utgåva. ”Skuldberg” som bostadsköpare ofta inte känner till och som kan vara svåra att upptäcka, enligt tidningen.

Ett exempel är fastighetsutvecklarens projekt 79 & Park på Gärdet i Stockholm som har skulder på över 300 miljoner kronor, eller nära 24.000 kronor per kvadratmeter. Ett annat är prestigelägenheterna i så kallade Norra Tornen i Vasastan i centrala Stockholm. I byggnaden ”Innovationen” ligger skulden på normalnivån 15.000 kronor per kvadratmeter men i systertornet, ”Helix”, belastas bostadsköparna med 22.000 kronor per kvadratmeter.

”Många privatpersoner vet inte om att det kan finnas stora lån även i föreningarna, och att man på så vis har ytterligare lån utöver sitt eget att ta hänsyn till”, säger KTH-professorn Stellan Lundström, till Svenskan och varnar för lånenivåer över 20.000 kronor per kvadrat.

ANNONS
ANNONS

Oscar Properties menar att den höga belåningen är motiverad då ”Helix” har många kommersiella lokaler i fastigheten. En genomgång av SvD visar dock att hela mellanskillnaden i skulder mellan de två tornen beror på en böter från Stockholms stad efter att bostadsutvecklaren bröt ett löfte om en kultursatsning.