”Det räcker med sunt förnuft för att se det”, säger vd:n och drar paralleller till 1990-talskrisen.

Tisdagsmorgonens statistik från både SCB och Valueguard visar på en rejäl nedgång på bostadsmarknaden. Som DagensPS.se skrev om är raset nu det snabbaste som skett sedan finanskrisen. Och nu riskerar skräcken att sprida sig, tror en bedömare.

Jens Engwall, vd för fastighetsbolaget Hemfosa, tror att det här kan vara början på en längre nedgång. I Di:s Börsmorgon drar han paralleller till fastighetskrisen på 1990-talet då svalkan höll i sig i flera år men medger att han är en ”opportunist” i sammanhanget.

”Jag tycker det räcker med sunt förnuft för att se att det här kommer att gå ganska illa /…/ Man kan se likheter och hur fort det kan ändra sig från andra finanskriser jag varit med om.”

Jens Engwall menar, som så många andra, att det byggs för mycket och för fel målgrupp. Bostadsrättspriserna är just nu ”helt fel”, säger han och tror att ungdomar med föräldrar som är miljonärer nu ”har tagit slut”.

På bankerna är man mer sansade. Både Handelsbanken och Nordea uppger att oktober-siffrorna ligger i linje med förväntningarna. Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea skriver dock i en kommentar att det i den tidiga statistiken för november inte finns några tecken på en vändning uppåt.

ANNONS
ANNONS

”Så länge som boräntorna är fortsatt låga, som vi räknar med, är det svårt att se någon markant nedgång. Med detta sagt är vår bedömning att riskerna ligger på nedsidan”, skriver han enligt nyhetsbyrån Direkt.