Ras på upp till 15 procent syns ännu inte i officiell statistik. Och det är bara början, varnar flera tunga branschexperter.

Som DagensPS rapporterat om tidigare har mäklare vittnat om en trög bostadsmarknad under hösten och när det gäller priserna, som vi också berättat om, har utvecklingen stagnerat.

Men nu varnar mäklarbolaget Erik Olsson att det finns ett dolt prisfall på marknaden – och det har redan börjat rasa kraftigt. Bolagets vd, med samma namn, hävdar att en kraftig nedgång på upp till 15 procent, framför allt i storstäderna, är här men ännu inte börjat synas i den officiella statistiken.

”Förra gången vi hade en likadan nedgång var 2011 i samband med Greklandskrisen”, säger han till TV4 Nyheterna.

Förklaringarna till svalkan på marknaden är många: högt tryck av nyproduktioner, nervositet bland köpare samt tuffare bolånekrav. Och just det sistnämnda riskerar att få desto allvarligare effekter för bostadsmarknaden, säger Erik Olsson och varnar för Finansinspektionens eventuella skärpning av amorteringskravet.

”Man förändrar marknadsförutsättningarna helt och hållet och då kan ju priserna gå ned ytterligare. Och då får vi ju kanske till och med en kris i Sverige om konsumtion påverkas nedåt”, säger han till kanalen.

Samtidigt som mäklarna alltså flaggar för att ett kraftigt prisfall på marknaden redan börjat, i det tysta, syns svarta bostadsrubriker på flera håll i svensk affärspress på onsdagen. SvD skriver exempelvis om att marknaden för nyproducerade bostadsrätter ”svämmar över” i Stockholm med en uppgång på 187 procent på två år.

”Det är en förvånande hög siffra”, säger Boverkets analytiker Bengt Hansson till tidningen och vittnar, precis som Erik Olsson, om ett dolt prisfall på 10-15 procent och flaggar för att detta kan vara början på en ”långsiktig nedgång”

ANNONS
ANNONS

I onsdagens utgåva av Dagens Industri är läsningen lika dyster. Löpsedeln pryds av orden ”Boskräcken sprider sig” och i flera artiklar konstateras att många av börsens fastighetsutvecklare kan ligga pyrt till.

Något som SvD:s Patricia Hedenius håller med om i en krönika i onsdagens tidning.

”Den brutala vinstvarningen från Oscar Properties i måndags kväll kommer sannolikt följas av fler dåliga nyheter. Om inte bostadsköparna återvänder till marknaden för nyproduktion kan bostadsutvecklare som Oscar Properties snabbt hamna i en finansiell kris.”