Nya bolånetagare fortsätter att välja kortast möjliga bindningstid.

Av nya bolånetagare valde 8 av 10 kortast möjliga bindningstid under augusti månad. Det är samma siffra som i juli. Det skriver SBAB i ett pressmeddelande.

Det är en ökning med hela 10 procent jämfört med snittet 2019. SBAB ser även en liten ökning av bindningstid på ett år mellan juli och augusti.

”Jämfört med genomsnittet för hela förra året visar augustisiffran (andelen som väljer rörlig ränta) en ökning med hela 10 procentenheter. Samtidigt som andelen personer som valde ettårig bindningstid har ökat om man jämför juli med augusti”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

ANNONS
ANNONS

SBAB ser även en tydlig koppling mellan val av bindningstid och åldern på låntagaren. Där benägenheten att binda räntan på 5 år stiger med åldern.

”Det verkar som att livssituation och framtidsplanering påverkar valet av bindningstid utöver vad man själv tror om hur räntan ska utvecklas. Som ung har man ofta lite snävare tidshorisont i sin planering och det gäller även hur länge man tror att man kommer att bo kvar i sin bostad. Det påverkar valet av bindningstid”, säger Claudia Wörmann.

Läs mer:
Bankernas vinster på bolånen sjunker [Dagens PS]

Här är bankernas krav för bostadslån [Dagens PS]