Få svenskar har gröna bolån i dag men andelen väntas stiga med ökad klimatmedvetenhet och flera andra faktorer.

annons
annons

I dag har endast 1 procent av låntagarna i Sverige gröna bolån, enligt Finansinspektionen, skriver Di.

Myndigheten tror dock att andelen kommer att öka i takt med att fler blir klimatmedvetna och bankerna erbjuder tjänsten.

Gröna bolån ger ränterabatt och det gör att bedömare som tidningen pratat med tror på en ökning av gröna bolån framöver.

Ytterligare en pådrivande faktor är ”att kraven för fastigheter mildrades i EU:s slutliga förslag på en taxonomi över hållbara investeringar, jämfört med olika utkast”, framgår det.

Enligt förslaget i EU:s taxomoni ska 15 procent av alla byggnader i medlemsländerna kategoriseras som hållbara, Sverige inte undantaget.

”Det leder till en större marknad för gröna obligationer och bolån”, säger Johan Hansing, chefsekonom på Svenska Bankföreningen, till Di.

Även andra bedömare i branschen välkomnar förslaget, även om det inte är heltäckande.

ANNONS
ANNONS

”Det finns en svaghet. De bästa 15 procent i ett land kan vara betydligt bättre eller sämre än i ett annat land. Samtidigt är det bättre än alternativet”, säger Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna till tidningen där Therese Ruth, vd och grundare för Hemma, tippar att gröna bolån i framtiden integreras med vanliga bolån.

Hållbarhet blir, tror hon, en viktig faktor i kreditbedömningen av bolånetagarna.

Läs även: Swedbank ändrar inte kurs: Inga billigare bolån [DagensPS.se] »