Så inleds ett läsarbrev till SvD Näringslivs redaktion som är ett av många som kommit in i samband med tidningens artikelserie ”Skuldstressen” i vilken man granskar nuvarande fastighets- och bomarknad och drar paralleller till krisen på 1990-talet.

I brevet till SvD berättar avsändaren ”Kaarina” att hon köpte en villa när hon kom till Sverige från Finland 1982 efter att ha sålt sin tidigare lägenhet. Sju år senare, 1989, flyttade hon till Norrköping och köpte en bostadsrätt men snart fördubblades hyrorna. Kaarina försökte sälja fyrarummaren men fick samtidigt rådet från kommunen att köpa en ny mindre bostadsrätt i väntan på försäljning.

Den första bostadsrätten hade finansierats med egna pengar, skriver Kaarina. Men den andra köptes, med bankens goda minne, helt med lånade pengar.

Sedan började räntorna skena.

”500 procent, 50 procent, 24 procent /…/ 1992 var situationen ohållbar och jag var illa tvungen att sälja lägenheten för EN KRONA till Riksbyggen. Det tog många år med svett och tårar för en ensamstående person, att beta av räntor och banklån”, skriver hon.

ANNONS
ANNONS

Kaarinas berättelse är bara ett av många skräckexempel från 1990-talskrisen. Läs fler läsarbrev som kommit in till Svenska Dagbladet via länken nedan.

MISSA INTE: Fastighetsräv ser kusligt snarlika orostecken [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Dråpslag hotar ägare till bostadsrätter [DagensPS.se] >

URSPRUNGSKÄLLAN: Läs fler läsarbrev om 1990-talskrisen [SvD] >