Slår larm om en bostadsmarknad i ”stor obalans” och att insikten om det ännu inte ”slagit ner” i Stockholm.

”De pengar som behövs för bostäderna finns inte på banken”, säger Lars Strömqvist, analytiker på rådgivningsbyrån Property People, som kommit fram i en marknadsanalys att de prisuppgångar på bostadsmarknaden som det rapporteras om inte är en ”hållbar vändning”.

I själva verket kännetecknas den svenska bostadsmarknaden av en ”stor obalans”, anser han.

Det här skriver SvD Näringsliv och inleder artikeln med att bilden av bostadsmarknaden i Stockholm är ”värre än vad många tror”.

De uppåtgående priserna som det nu talas om bland mäklarna är alltså inte hållbar, enligt Property People, och framför allt märks det skeva förhållandet i stora delar av Stockholm, i synnerhet i norrort men även i attraktiva bostadsområden i exempelvis Nacka, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Prisläget uppges inte matcha de nya marknadsbetingelserna.

”2014 köpte man sin bostad, till exempel en trea, och betalade 15 procent kontant. Fyra år senare krävdes 30 procent kontant av merparten köpande hushåll vilket är otroligt mycket mer pengar”, säger Lars Strömqvist på Property People i artikeln och förklarar att folk varken kan belåna sig lika högt som tidigare eller köpa nyproducerade lägenheter i samma utsträckning.

”Den köpkraft som fanns 2014 är inte längre kvar och då går det inte att ha den tidigare prisnivån”, säger experten, enligt SvD som uppger att ”den hårdkokta analysen presenterades inför en smått chockad publik” på Grand Hotel i Stockholm på ett seminarium i regi av tidningen Fastighetsvärlden.

Den samlade bilden är att det i dag är praktiskt taget omöjligt eller vart fall mycket svårare att finansiera en bostad, bland annat till följd av att kontantinsatserna höjts och vinsterna från bostadsförsäljningar inte räcker för att täcka mellanskillnaden.

Ett annat problem, enligt Property Peoples proffs, är att väldigt få har råd att lägga en kontantinsats på 3 miljoner kronor för att köpa en villa till priset av tio miljoner kronor.