97-årige Lennart Israelsson, mest känd som Aktiestinsen, säger i en intervju med Dagens Nyheter att han har ”ganska bra koll på” hur man lyckas i börsaffärer.

ANNONS

”Jag har 70 års erfarenhet av börsen”, deklarerar han i artikeln.

1946 köpte smålänningen, som är uppväxt under enkla förhållanden och jobbade vid järnvägen, aktier för 600 kronor efter att ha sparat pengar från sin månadslön på 180 kronor, skriver DN.

I dagens penningvärde motsvarar det enligt Aktiestinsen cirka 50 000 kronor och han hade läst om aktier och fått inspiration, berättar han.

Sedan gick det som det gick, hans aktier steg i värde och med åren har portföljen växt till omkring 150 miljoner kronor i värde, en smått ofattbar utveckling. Men Lennart Israelsson har ett par tumregler som han gärna delar med sig av för börsrookies:

”Jag kunde ingenting om aktier när jag började men jag har läst i tidningen Aktiespararna och haft mycket hjälp av den. Jag har genom åren tittat på P/E-tal, kassaflöde och utdelning när jag har köpt aktier. Har P/E-talet varit mellan 5 och 15 så har jag köpt. Jag brukar också vara noga med att kassaflödet ska vara 4-5 procent”, säger han till DN där han också förklarar att han brukar sitta still i båten och inte sälja bara för att börsen dyker.

I dag har han gett bort sina pengar och han handlar inte på börsen längre.

ANNONS
ANNONS

”Jag har satt in 110 miljoner i olika stiftelser och delar ut stipendier till ungdomar. Förhoppningsvis kan jag inspirera andra att få intresse för aktier.”

HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!