Svensk ståljätte sponsrade Trump

Uppdaterad: 24 apr. 2017Publicerad: 24 apr. 2017
Donald Trump tackar SSAB för allmosan. (Foto: TT / montage)
Donald Trump tackar SSAB för allmosan. (Foto: TT / montage)

SSAB skänkte 10.000 dollar – knappt 90.000 kronor – till Donald Trumps installationsceremoni med baktanken att det kan bana väg för stora infrastrukturprojekt.

ANNONS
ANNONS

Det uppger Aftonbladet.

“Det kan inte ligga i svenska företags intressen att sponsra den globala politik som Trump för”, säger Utrikespolitiska institutets direktör Mats Karlsson till tidningen.

Trump har återkommande lovat att rusta USA:s infrastruktur, bland annat har han lovat att satsa en biljon dollar på att förbättra vägar, järnvägar och flygplatser, konstaterar AB.

SSAB ägs via gruvjätten LKAB av svenska staten. Det rör sig om ett mindre statligt delägande och SSAB bekräftar att bolaget via sitt amerikanska dotterbolag gett pengar till Trumps presidentinstallation.

“SSAB Americas ger ofta bidrag, både direkt och genom sin frivilliga, arbetstagarfinansierade PAC (en politisk insamlingsorganisation, reds. anm), till politiska kandidater från båda partierna vars handlingar och intressen sammanfaller med bolaget. SSAB beaktar flera kriterier när utbetalningsbeslut tas, bland annat kandidatens förståelse och stöd för stålindustrin”, skriver bolaget i en kommentar till tidningen där alltså USA-experten Mats Karlsson på Utrikespolitiska institutet är kritisk till SSAB:s agerande.

“Det vi generellt måste vara otroligt vaksamma på i framtiden är närheten mellan företagsintressen och politiska agendor. Det är ett område där makt och pengar kan skapa en parallell värld till den som demokratin ska handla om”, säger han i artikeln.

MISSA INTE: Orakel som spådde valet – Trump kommer avsättas  >

LÄS ÄVEN: Så kan Trump sänka Sverige  >

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS