Dagens PS

Bedragare utnyttjar Kronofogden: "Påhittade skulder"

Kronofogden
Under 2021 drog Kronofogden in knappt 12,6 miljarder, det näst bästa resultatet någonsin, enligt myndigheten. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 feb. 2017Publicerad: 20 feb. 2017

Enligt Sveriges Radio ligger närmare 700 ärenden på Kronofogdens bord där bolagen kan antas ha hittat på skulderna, som de sedan vänt sig till kronofogdemyndigheten att driva in.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det är ett väldigt märkligt sammanträffande att ingen av de personer jag har pratat med har vid närmare eftertanke känt till vad det här är för skuld”, säger Jerker Loré, jurist på betalningsföreläggandeenheten på Kronofogden, till SR.

Kraven kan uppgå till hundratusentals kronor och de drabbade är personer som sedan tidigare har många skulder.

Redan förra sommaren polisanmälde Kronofogden flera bolag sedan man fattat misstankar om att det handlar om påhittade skulder.

Bolagen uppges både vara svenska och utländska och har namn som liknar etablerade finans- eller inkassobolags. Företrädarna är utländska och enligt bolagen är skulderna korrekta. När Kronofogden vägrar driva in deras skulder går ärendena till tingsrätten. Ett sådant aktuellt fall finns i Kristianstad där Samuel Lundberg på Kronofogden säger till SR att han är osäker på utgången.

“Det har mig veterligen inte prövats tidigare. Det finns vissa uttalanden i den juridiska doktrinen som säger att man kan bortse från utslag som avser skenfordringar, men det har aldrig prövats i domstol”, förklarar han.

MISSA INTE: Lista över blufföretagen – stark varning  >

LÄS ÄVEN: Varning: Aktiebluff lurar placerare på Facebook  >

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS