Dagens PS

WSJ: Europas problem är större än Trump

merkel-lagarde-trump
Tysklands förbundskansler Angela Merkel, IMF:s direktör tillika ECB:s tillträdande ordförande Christine Lagarde och USA:s president Donald Trump. Arkivbild. (Foto: TT)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 12 aug. 2019Publicerad: 12 aug. 2019

I en tid när de negativa trenderna tycks växa sig starkare är det lätt att försöka skylla på någon annan – men Europa har interna problem som är större än både Trump och Tyskland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det skriver Wall Street Journal (betallänk) i en debattartikel. De dystra produktionssiffrorna från Tyskland i veckan som gick är bara toppen på isberget; Storbritanniens ekonomi krymper, samtidigt som landet rusar mot en avtalslös Brexit i oktober, Frankrike redovisar en minskad tillväxt och Italien likaså.

Som kronan på verket pågår fortfarande Donald Trumps handelskrig, med stridigheter på flera fronter – men WSJ menar att Trump bara är en parantes i sammanhanget.

Tidningen framhåller klassiskt amerikansk politik – skattelättnad för konsumenter och företag, och färre statliga projekt. Ge den privata sektorn i Tyskland, Frankrike och Italien möjlighet att spänna musklerna och rätta skutan, som bara de kan.

De åtgärder som Europeiska centralbanken, ECB, tagit till får skarp kritik av WSJ. Tidningen menar att minusräntor bara lägger mer press på de “olönsamma bankerna”, och skapar oråd på lånemarknaden.

Om dribbel med finanspolitiska medel genererade en stabil tillväxt hade situationen varit helt annorlunda för dagens Europa, heter det i debattartikeln.

Europa behöver öppna sina marknader, och ländernas ledare borde veta hur de ska gaska liv i ekonomierna vid det här laget – men deras “skenbara oförmåga att göra det lägger grunden för en missnöjeshöst”, avslutar WSJ.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS