Marcus Birro refererar ledarsidor och ger dig dagens snackis.

Här är Sverige Nordenbäst

Av Europas 1.000 snabbast växande företag är 16 svenska. Det är ett rätt hyggligt facit av ett relativt litet land. Tyskland har flest företag med drygt 200 stycken. Sverige har flest företag på listan av alla länder i Norden.

Dagens Industri skriver på sin ledarplats: ”Av de svenska bolagen hamnar digitala bokförlaget Storytel högst – på plats 110. Lite längre ned hittar vi Spotify, tillsammans med försäkringsbolag, spel, annons- och energibolag, och mot slutet av listan har vi Skärgårdstunnan, som säljer badtunnor. ”

Mot slutet av ledaren bli det riktigt intressant när Lotta Engzell-Larsson skriver så här: ”Men i Sverige ligger fokus på att inkomstklyftorna måste minska. Senast på onsdagen (2/5) skrev professor Lars Calmfors om detta i DN. Han och även LO har därför krävt en höjning av kapitalskatten. Dessutom är tesen om att klyftorna ligger bakom SD:s framgångar inte belagd. Troligare är att orsaken är den tidigare flyktingpolitiken och laglösheten i många förorter. På det biter inga kapitalskatter. Stora klyftor är oekonomiska för samhället, men dit har Sverige långt.”

Varför upprör inte skandalen mer?

Hela haveriet (statsministerns eget ord) rörande Transportstyrelsen sommaren 2017 verkar ha dammat över. Ingen verkar bry sig. Få verkar bli upprörda över de många tvivelaktiga turer efter det att det framkommit att känslig data varit tillgänglig för lite vem som helst under en tid. Ministrar fick sparken och det har svamlats rätt rejält om vem som visste vad och när.

GP skriver i sin ledare: ”Statsministern ville inte peka ut någon skyldig för att information till honom uteblivit under lång tid. Vilket kanske inte är så konstigt, då han inte tycker det är något egentligt problem att han under lång tid inget visste. Löfven sade att även om han hade informerats tidigare så hade det inte gjort någon skillnad – inga andra åtgärder skulle ha vidtagits än vad som skedde.”

ANNONS
ANNONS

Alexandra Boscanin skriver vidare så här om statsminister Stefan Löfven: ”När det gäller regeringens hantering av frågan var han emellertid mer sparsam med sin kritik. Med tanke på att statsministern var bland de sista inom regeringskansliet att få kännedom om händelsen hade det varit klädsamt med större självrannsakan rörande regeringens interna arbete.”

(S)karpsynt om rörelsen

En av socialdemokratins viktigaste mediala röster är Widar Andersson på Folkbladet i Norrköping. Hans varma, skarpa och innerliga blick på samtiden är befriande kompromisslös och tydlig.

Så här skriver han efter rörelsens 1-majfirande detta valår: ”Ett litet misstag är att Löfven och de andra har börjat tala om ’arbetarklass’ i tid och otid igen. Statsministern argumenterade i Aftonbladet (1/5) för att ”integration, lag och ordning är socialdemokratiska kärnfrågor, eftersom det är arbetarklassen som drabbas värst av orättvisor och brottslighet”.

”Klasseriet är en återvändsgränd av samma slag som tjatet om fascism och nazism var för några år sedan. Socialdemokratin är inget klassparti och inget ism-parti. Den som vänder sig till klasser och ismer vänder sig bort från de breda grupperna. Skulle till exempel integration och lag och ordning vara oviktigt om det var högre tjänstemän eller fattiga tiggare som drabbades värst? Byt spår och byt rådgivare. Trygghet tillsammans kan kanske låta lite töntigt och okampigt. Men parollen säger precis det som många av oss vill ha. Inte minst många äldre som gradvis tappar orken att styra och ställa med allt själv som förr i tiden.”

Dagens Snackis:

2-5 i första matchen. 4-2 i den andra trots underläge med både 0-1 och 1-2. Roma snuddade vid ett andra mirakel i semifinalen av Champions League. Man lämnar turneringen med högt huvud. Grattis Liverpool och tack Roma för att ni vågade tro på drömmen.