”En del kanske har tyckt att jag har blivit tokig och alltjämt tycker det.”

Det säger Thomas Idergard, 50 år, tidigare Muf-ordförande och ett moderat stjärnskott som pekades ut som Ulf Kristersson, 55 år, efterträdare, till Fokus.

Tidskriften Fokus träffar det tidigare M-löftet i ett stort reportage om hans väg bort från politiken till att i stället följa sin kallelse att hänge sitt liv åt Gud och katolska kyrkan.

M-toppen Per Unckel i diskussion med Thomas Idergard. Året är 1997, i augusti, och Thomas Idergard var då ordförande i Muf. (Foto: TT)
M-toppen Per Unckel i diskussion med Thomas Idergard. Året är 1997, i augusti, och Thomas Idergard var då ordförande i Muf. (Foto: TT)

Han tillhörde den politiska eliten i Sverige när han en dag för tio år sedan klev in i Sankta Eugeniakyrkan i Kungsträdgården mitt i Stockholm och satte sig på en bänkrad. En röst ur tomma intet talade där och då om för honom att han skulle verka i församlingen en dag.

Tio år senare, den 30 september 2017, prästvigdes Thomas Idergard, berättar Fokus.

Idergard har aldrig ångrat att han konverterade och valde Guds väg.

”Nej, aldrig och verkligen ärligt. Det ligger väldigt långt bort från mig i dag”, säger han till Fokus på frågan om han någon gång längtar tillbaka till den politiska hetluften.

ANNONS
ANNONS

Det enda han ångrar, säger han, är att han gick så hårt fram som högerpolitiker under sin karriär. Han känner stor skuld för individualism, ”som gick helt överstyr rent filosofiskt”, även om han fått biktens förlåtelse.

”Min dåvarande flickvän fick mig att ganska brutalt förstå att jag inte var någon särskilt bra person i politiken. Jag var ingen särskilt sympatisk person när jag höll på med det där.”

I backspegeln ser han ett tidigare ungkarlsliv som toppolitiker och senare även kommunikationsproffs i Stockholm med mycket pengar och partyn.

Minnena finns kvar men bleknar i en jämförelse med den tillvaro han har i dag.

”Jag gillar allt med att vara präst”, framhåller Thomas Idergard i Fokus.

Ulf Kristersson var med när Thomas Idergard prästvigdes. Dagen därpå blev Ulf Kristersson partiledare för Moderaterna.