Dagens PS

Mittenuppgörelse kan "tvinga fram något gott"

villaägarna
Ekonomiprofessor John Hassler anser att villaägarna i södra Sverige klarar sig utan elprisstöd från staten, de är inte fattiga, menar han. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 16 jan. 2019Publicerad: 16 jan. 2019

Det säger ekonomiprofessor John Hassler och förklarar varför i en intervju.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det jag hoppas på är att det här blir startpunkten för en mer konstruktiv politisk diskussion om reformer i Sverige”, säger John Hassler, tidigare bland annat ordförande för Finanspolitiska rådet, till TT.

“Likt den ekonomiska krisen på 1990-talet kan den här politiska krisen tvinga fram något gott”, resonerar ekonomiprofessorn.

Som Dagens PS berättade i måndags har Vänsterpartiet med partiledaren Jonas Sjöstedt deklarerat att det blir nej till Stefan Löfven som statsminister i nuläget.

Bakgrunden är att V, enligt det förslag som presenterats i uppgörelsen mellan S, MP C och L, inte ska få något inflytande över politiken.

Sjöstedt tror dock att det går att förhandla på den punkten med Löfven, som enligt John Hassler även kan förhandla med C och L om  mer fördelningspolitik nu när dessa båda partier har fått Socialdemokraternas okej på sänkta marginalskatter.

Det kan handla om slopade avdrag i kapitalinkomstbeskattningen och fastighetsbeskattning och utifrån detta kan mittenuppgörelsen mynna ut i något positivt, menar han.

Det gäller även på områden som bostadspolitiken och arbetsrätten. När exempelvis uppsägningar blir lättare kan det kompenseras med högre a-kassa, enligt John Hassler, som också tror att alla inblandade partier är “medvetna om att man måste hålla sig inom ramen för vad statsfinanserna klarar av”.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS