Dagens PS

Avgår efter it-skandalen: "Jag har gjort ett misstag"

Stefan Löfven med sin statssekreterare Emma Lennartsson (t.v i bild)
Stefan Löfven med sin statssekreterare Emma Lennartsson (t.v i bild)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 28 aug. 2017Publicerad: 28 aug. 2017

Nya avslöjanden tvingar bort Stefan Löfvens närmaste medarbetare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

IT-skandalen på Transportstyrelsen har skördat ännu ett offer. Den här gången är det Emma Lennartsson, statsminister Stefan Löfvens statssekreterare, som lämnar sin stol efter hanteringen av it-haveriet på den statliga myndigheten, skriver Dagens Nyheter.

Tidigare har Löfvens partikamrater, inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S), tvingats avgå i kölvattnet av den för regeringen så bekymmersamma myndighetsskandalen.

Där till hänger hotet om en misstroendeförklaring kvar över huvudet på försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Att Emma Lennartsson nu drar konsekvenserna av sitt handlade är, säger hon, för att hon fick information om den så kallade TS-gate tidigare än vad hon gjort gällande. Fram till nu har hon hävdat att hon fick kännedom om säkerhetsriskerna som uppstod i samband med outsourcingen av it-driften i Transportstyrelsen i decemeber 2016. Men nu säger hon att hon fick information tidigare än så, dock kunde hon inte bedöma hur allvarlig situation var, menar hon.

“Jag har närvarat vid minst två möten i justitiedepartementet där företrädare för säkerhetspolisen nämnt att det pågår en tillsyn mot Transportstyrelsen. De har nämnt det i precis så övergripande ordalag”, säger Emma Lennartsson till DN.

“Men det här innebär att jag vid minst två tillfällen har haft tillfälle att ställa följdfrågor. Det har jag inte gjort. Det misstaget gör att jag känner att jag inte kan ha kvar det här jobbet”, fortsätter hon.

I går, söndag, hanterades hennes avskedsansökan på ett extra regeringssammanträde.

Emma Lennartsson slutar med omedelbar verkan, och hon får inget avgångsvederlag, framgår det.

ANNONS

Emma Lennartsson vill inte avslöja för DN vilka övriga som deltog på mötena när informationen om it-haveriet på Transportstyrelsen kom upp. Hon försäkrar att ingen annan i statsrådsberedningen fått den information hon suttit på.

På frågan om det är möjligt att även statsministern medverkat på möten där it-skandalen på Transportstyrelsen dryftats, utan att inse allvaret, svarar Emma Lennartsson så här:

“Nej, det tror jag inte.”

Hon säger också att hennes plötsliga avgångsbesked inte handlar om att skydda statsministern.

“Nej, det handlar om att vi har gjort den här genomlysningen och att statsministern vill att vi ska vara transparenta i den här frågan. När vi nu har hittat en pusselbit så lägger vi den på bordet”, säger Emma Lennartsson till DN.

Stefan Löfven har “förståelse” för att hans statssekreterare lämnar sin tjänst – han önskar henne “all lycka framöver”, säger han till DN.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS