Dagens ledarkoll handlar om att decemberöverenskommelsen fortfarande lever, om svensk psykvård, om att det är 80 år sedan Kristallnatten, om samtyckeslagen och om märkliga forskare.

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Decemberöverenskommelsen lever ännu

DI skriver som det är: ”Det finns knappast några politiska ledare som längre försvarar decemberöverenskommelsen. Ändå fick samma anda fortsätta råda under hela förra mandatperioden. Nu när en ny riksdag är på plats gäller det att partierna visar att de inte på nytt vill ha ett DÖ-liknande arrangemang. Tydligast ligger denna bevisbörda på Centerpartiet och Liberalerna.”

Svensk psykvård är en katastrof

Uppdrag Gransknings reportage om Sanne och svensk psykvård har väckt ett enormt genomslag. DN skriver: ”Ingen vill tillbaka till den tid då livet på anstalt knappt ens kunde kallas ett riktigt liv. Men dagens vård av psykiskt sjuka är – för att citera Sanne – sjuk. Och sjukast av allt är att det kunnat pågå så länge, att det fortfarande pågår. ”

Om detta må vi berätta…

I natt är det 80 år sedan Kristallnatten, ett slags fruktansvärt startskott för den nazistiska utrotningen av miljoner judar. Att fortsätta tala om detta, om och om igen, och påvisa att även vår egen samtid bär spår av hat mot judar är bland det viktigaste vi kan göra.

ANNONS
ANNONS

Borås Tidning skriver: ”Och om detta må vi berätta. Under förintelsen bragtes miljontals judar om livet i ett av jordetidens mest utstuderade och barbariska folkmord. Ännu fler lämnades med ögon som sett saker ingen människa borde se, och förluster vars smärta är allt för svår att föreställa sig.Glassplittret som låg krossat i natten på Berlins och Tysklands gator – förstod inte omvärlden redan då vilket hat som släppts löst? Följde de maktlöst nazismens skoningslösa ström? Och vilken maktlöshet i världen kan få människor att kollektivt kapitulera inför sådan ondska?”

Samtyckeslag ger effekt

Aftonbladet skriver om den nya samtyckeslagen: ”Metoo-kampanjen ruskade om hela Sverige under förra hösten. Alla dessa kvinnors snarlika erfarenheter om sexuella övergrepp och trakasserier från olika yrken och samhällsskikt var överväldigande.Men det vi kanske framför allt kommer att läsa om i framtidens historieskrivningar om Metoo – förutom att den fick Svenska Akademien att implodera – är den samtyckeslag som den rödgröna regeringen lade fram vintern 2017 och som riksdagen röstade igenom i våras.Lagen innebär att det har blivit olagligt att ha sex med någon som inte uttryckligen gett sitt samtycke. Tidigare krävdes att det förekommit våld, hot eller att målsäganden varit i en särskilt utsatt situation.
Trots att det bara gått några månader har samtyckeslagen redan fått tydlig effekt.”

Märkliga forskare

GP skriver om en märklig form av kartläggning i samband med valet i höstas: ”Att forskare undersöker politiska nätverk behöver i sig inte vara problematiskt. Men nu rör det sig om en myndighetsbeställd rapport. Ingen av författarna är dessutom disputerad forskare.”

Dagen Snackis:

SVT:s granskning av svensk psykvård, genom att följa Sanne under en fullständigt vedervärdig tid, har drabbat många av oss. Bilden av Sverige som ett välfärdsland i världsklass vittrar sönder framför våra ögon. Men vågar vi se?