I dag handlar ledarkollen om Skatteverkets makt, om det politiska skeendet, om en ny spännande bok om Norrland och att försvaret ska ha sina pengar. Dessutom om att ta ut sin ilska bakom ratten.

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Rättsskydd för de små

DI skriver angeläget om David mot Goliat när det gäller små företags tvister med Skatteverket: ”De flesta svenskar har enkla deklarationer där ingen tvist någonsin uppstår. För de mer komplicerade fallen, ofta i företag, är det värre. Och de som processar får inte sina kostnader täckta även om de vinner mot SKV. Det är rättsvidrigt, och en indirekt maning till medborgarna att inte utmana den allsmäktiga staten. ”

Från vänster i Borås

Borås Tidning skriver om det politiska skeendet ur medvetet olika politiska synsätt, denna gång från vänster: ”Istället har Lööf med illa vald omsorgsfullhet under en längre tid målat in sig i ett hörn genom att hävda att hon vill hålla ihop alliansen till varje pris och regera, utan att ta hänsyn till varken mandatfördelning, blockbildning eller egna utfästelser kring riksdagens högerextrema parti.”

Ny bok om Norrland

NSD skriver intressant om en ny bok om Norrland: ”Region Norrbotten har sammanställt en fin liten bok med titeln ”100 fakta om Norrbotten”. Den är en nyttig påminnelse om de enorma värden som skapas i landets nordligaste län. Några exempel:

ANNONS
ANNONS

– LKAB är Europas hemmagruva. 90 procent av all järnmalm i Europa utvinns i Norrbotten. 50 procent av Sveriges totala tonnage på järnväg fraktas på Malmbanan mellan Kiruna och Narvik.

– Ingen älv i hela landet genererar så mycket elkraft som Lule älv. 14,7 TWh är en fjärdedel av landets totala vattenkraftproduktion och en niondel av Sveriges hela elproduktion.

– Norrbotten är Europas rymdcentrum. På rymdbasen Esrange, strax utanför Kiruna, har man sedan 1966 skjutit upp forskningsraketer upp till 70 mils höjd, i samarbete med forskare från hela världen.”

Ge försvaret sina pengar.

Expressen skriver om försvaret och att inget parlamentariskt läge får förhindra försvaret från extrapengar: ”Regeringskrisen kommer att drabba Försvarsmakten, som inte får de extrapengar som utlovats. Men försvaret av Sverige kan inte skjutas upp. Riksdagen måste göra sitt jobb.”

Dagen Snackis:

Jag håller på att ta körkort och det är bland det svåraste och roligaste jag gjort. Men jag ser också hur trafiken blivit en skådeplats för oerhört mycket frustration och besvikelser. Folk tar ut sin ilska bakom ratten. Säkert ingen nyhet för er som haft körkort länge, men en chock för en rookie.