Dagens PS

Ledarkollen: Spricker Alliansen nu?

Måndagens ledarkoll handlar bland annat om borgerliga
Måndagens ledarkoll handlar bland annat om borgerliga
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 03 okt. 2018Publicerad: 03 okt. 2018

Dagens ledarkoll handlar om vem och vilka som egentligen borde bilda regering, om Irak. Dessutom briljerar skribenterna på The Guardian igen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

DI: Kristersson är rätt man för jobbet

DI skriver med anledning av att talmannen nu givit uppdraget att bilda regering till Ulf Kristersson “Det viktigaste argumentet för att sonderingsuppdraget skulle gå till moderatledaren är helt enkelt valresultatet. I den nya riksdagen finns en massiv högermajoritet och det vore märkligt om statsministerkandidaten då skulle hämtas från Socialdemokraterna. Senast om två veckor ska Ulf Kristersson komma tillbaka med en rapport om saken. Det är ett brett uppdrag och rimligen bör han ha något slags kontakt med alla övriga sju partier.”

ETC: Nej, Socialdemokraterna är rätt

Ledarkollens favorit, Göran Greider, är inte helt otippat av en annan uppfattning: “Jag förstår mig inte på de vänsterdebattörer som nu menar att S bör ta ett steg tillbaka och lämna över makten för inre och yttre återhämtning. Det är fullständigt ohållbart att ett parti, som till och med blev överlägset störst och har det största regeringsunderlaget, plötsligt säger till sina väljare: Nej, den röst du lade på oss betyder ingenting! Vi drar oss tillbaka! Tack för ditt stöd, men nu lägger vi ner det här!”

The Guardian briljerar

Ingen tidning i den fria världen (nåja) skriver bättre ledare än The Guardian: “What kind of people would you expect the newspapers to interview most? Those with the most to say, perhaps, or maybe those with the richest and weirdest experiences. Might it be philosophers, or detectives, or doctors working in war zones, refugees, polar scientists, street children, firefighters, base jumpers, activists, writers or free divers? No. It’s actors. I haven’t conducted an empirical study, but I would guess that between a third and a half of the major interviews in the newspapers feature people who make their living by adopting someone else’s persona and speaking someone else’s words.”

Svårt läge i Irak

ANNONS

DN skriver om situationen i Irak: “Mellan 250 000 och en miljon personer har försvunnit i landet de senaste decennierna, och de kvinnor som tagits till fånga har inte bara tvingats arbeta utan också blivit sexslavar. Irak är överlag ett mycket trasigt land. Bristen på rent vatten blir ett allt större problem. Sjukvården är eftersatt. Inte ens elektriciteten fungerar. Oroligheter har lett till massprotester som möts med våld. “

Dagens Snackis:

Att ta körkort vid 46 är verkligen en utmaning. Men också en av de roligaste utmaningarna man kan ägna sig åt. Efter mer än ett halv liv vid sidan av eller i baksätet är det dags att försöka ta sin plats framför ratten.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS