Nästa vecka får riksdagen rösta om Ulf Kristersson som statsminister. Det meddelar riksdagens talman Andreas Norlén vid en pressträff på måndagen.

SVT rapporterade tidigare under dagen, med hänvisning till källor, att den moderata partiledaren skulle få tillbaka sonderingsuppdraget.

Talmannen Andreas Norlén uppger att det dock inte finns underlag att ge sonderingsuppdraget till någon partiledare och att hans verktyg är ”på väg att ta slut”.

Talmannen konstaterar att det inte är säkert att någon kandidat kan tolereras av riksdagen, men att processen måste gå vidare och att det därför är dags att riksdagen får ta ställning.

ANNONS
ANNONS

Ulf Kristersson vill ha ”så mycket allianspolitik som möjligt, med så många allianspartier som möjligt”. Det uppger han vid en pressträff på måndagen.

Kristersson konstaterar att Socialdemokraterna har sagt nej till ett blocköverskridande samarbete på Alliansens premisser och att även möjligheterna att regera med Miljöpartiet är uttömda.

Moderatledaren kommer därför försöka bilda en så kallad 3-2-1-regering. Kristdemokraterna har accepterat moderatledarens förslag medan Centerpartiet och Liberalerna har sagt nej till att ingå i en regering som kräver stöd av Sverigedemokraterna.

Ulf Kristersson bedömer att han har veckan på sig att presentera hur en regering med honom som statsminister ska se ut.