Dagens PS

Expert: Sverige vinnare på Macron-segern

Sverige gynnas av Macrons valseger
Sverige gynnas av Macrons valseger
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 08 maj 2017Publicerad: 08 maj 2017

“Det är väldigt positivt ur ett svenskt perspektiv om man får ett starkare Europa. Väldigt mycket av vår export går till Europa, och om det fortsätter att gå bra och det här ger en skjuts till EU-samarbetet så gynnar det Sverige”, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, till Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Valutgången var inte oväntad men börserna har ändå stigit, om än betydligt svagare efter andra valomgången än den första, på beskedet att vänsterliberala Emmanuel Macron nu blir Frankrikes president.

Även euron har ryckt upp sig och de franska räntorna har sjunkit, men osäkerheten är utbredd kring vilken ekonomisk politik Macron tänker föra och hur stort stöd han får i den franska nationalförsamlingen.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, menar att det finns en oro över vad resultatet blir i parlamentvalet i juni, han tror att Macron kan få problem att genomföra sin politik.

“Fransk ekonomi är i behov av stora förändringar, men att genomföra detta har varit svårt och kommer att vara svårt”, säger Robert Bergqvist till SvD Näringsliv, där han också säger att högerpopulismen och nationalismen “fortfarande har medvind”, även om Marine Le Pen och hennes Nationella fronten nu fick ordentligt med stryk.

Till saken hör att valdeltagandet var historiskt lågt, som DagensPS.se berättade i morse.

Martin Guri, chefsanalytiker på Nordea, ser med spänning fram mot parlamentsvalet i Frankrike i juni, säger han till Svenskan. Han slår fast att Macrons kommande politiska agenda hänger på om han får egen majoritet eller inte i parlamentet.

“I min värld är det fortfarande en månad kvar tills vi kan dra några slutsatser av det franska valet och om han kan lyckas genomföra några långsiktiga förändringar inom den franska ekonomin”, säger Martin Guri till SvD.

MISSA INTE: Nu sätts Macron på prov i ett splittrad land  >

ANNONS

LÄS ÄVEN: “Politisk jordbävning” om hon vinner  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS