Dagens PS

EU-parlamentet utlyser ett klimatnödläge

EU-parlamentet har sagt sin åsikt om klimatet. (Foto: TT)
Jonas Carlsson
Jonas Carlsson
Uppdaterad: 28 nov. 2019Publicerad: 28 nov. 2019

EU-parlamentet utlyser ett klimatnödläge i hopp om att världens politiker ska inse allvaret med klimatförändringarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var med bred marginal som förslaget om klimatnödläge röstades igenom, 429 röster för och 225 röster mot, skriver SVT.

“Detta är ett startskott för ett Europa som är mer klimatambitiöst. Det är en väckarklocka och ett sätt att visa på den politiska betydelsen av en politik som prioriterar klimatet. Tyngdpunkten i vårt politiska arbete under den här mandatperioden kommer att vara vid klimatfrågan”, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) till SVT.

Beslutet är inte bindande och har inga konkreta klimatåtgärder. Tanken är endast att det här ska sätta press på en ny EU-kommission.

Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren säger till SVT att det här också kan skapa tryck mot Kina och USA.

Samtidigt finns det finns mer kritiska röster:

“Det är en dimridå för att det ska se ut som att man gör någonting, och tar fokus från faktiska åtgärder. De skjuter sig själva i foten. Det är ett nödläge. Vi vet det. Just därför har vi inte tid att stå och prata om att det är ett nödläge eller inte. De borde lägga sitt fokus på att ta fram åtgärder i stället. Jag blir riktigt förbannad”, säger Mette Kahlin McVeigh, klimatchef på den grön-liberala tankesmedjan Fores, till Expressen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS