I samband med delårsrapporten presenterade bolaget i förra veckan ett dubblerat sparpaket som innebär ytterligare kostnadsreduceringar och nya stora uppsägningar.

ANNONS

Ifrågasatt vd

Och hans avgång kommer knappast som någon blixt från klar himmel. Hans Vestberg har varit starkt ifrågasatt som vd under den senaste tiden, som Dagens PS tidigare rapporterat om. Ericssonaktien har fallit 23 procent i år medan börsen som helhet bara har sjunkit knappt 3 procent.

”Han har byggt starka relationer och partnerskap med viktiga kunder runt om i världen och hans ledarskap och energi har varit inspirerande för såväl anställda som ledare i Ericsson. Men givet nuvarande marknadsläge och det ökade tempot i genomförandet av bolagets strategi, har styrelsen beslutat att tiden är rätt för en ny ledare att driva nästa fas i Ericssons utveckling”, säger Ericssons styrelseordförande Leif Johansson i ett pressmeddelande.

Investor som är en av två huvudägare i Ericsson säger att man står bakom beslutet.

”Det var en enig styrelse som beslutade att Hans Vestberg ska avgå och det innebär att Investor står bakom beslutet. Det är rätt tid för Ericsson att byta vd inför nästa fas som bolaget står inför”, säger Stefan Stern, som sitter i Investors företagsledning.

ANNONS
ANNONS

”Ingen överraskning”

”Det här var ingen stor överraskning, det har ju varit jätteintensiva spekulationer om det här den senaste tiden. Ur ett börsperspektiv kan man konstatera att förtroendet för honom har varit väldigt hårt sargat, det har inte varit någon bra utveckling för bolaget”, säger Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB.

Svårt vd-jobb

Finansanalytikern Peter Malmqvist tror inte att den dåliga aktieutvecklingen hos Ericsson har berott på Hans Vestbergs oförmåga att leda Ericsson.

Det har varit ett svårt marknadsläge. Det här med att styra Ericsson verkar vara Sveriges svåraste vd-jobb. Samtidigt har börskursen gått i sidled och till slut tror jag att de stora ägarna känner att man inte kan utesluta att han kanske inte har räckt till, säger Peter Malmqvist, som är knuten till fondkommissionären Remium.

Vice vd Jan Frykhammar går nu in som tillförordnad vd.

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Snart god natt för Ericssons chef [Dagens PS] »

LÄS ÄVEN: Drar i nödbromsen efter nytt magplask [Dagens PS] »

LÄS ÄVEN:Ericssonchefens dagar räknade? [Dagens PS] »

Eller via Facebook!