Turkiets ekonomi har varit ett positivt undantag från den trötta, stagnerande europeiska utvecklingen i stort. Turkiet är en stor marknad, 80 miljoner invånare med en stor medelklass och därmed en stor potential för bland annat svenska företag, enligt Business Sweden.

ANNONS

Den svenska exporten till landet uppgår till cirka 13 miljarder kronor om året, en ökning med 50 procent av varuexporten på tio år. Det är ingen jättestor andel av den totala exporten, men det gör ändå landet till Sveriges 16:e viktigaste exportmarknad.

”Turkiet är en stor tillväxtmarknad. Landet har haft en rejält hög tillväxt. Det har varit unikt i vår del av världen och varit till Europas gagn”, säger Andreas Hatzigeorgiou.

De politiska oroligheterna kan stoppa den utvecklingen. Företag gillar inte politisk oro, som ofta är nyckfull och oberäknelig. De kan komma att dra öronen åt sig om effekten blir ytterligare politiska åtstramningar, bedömer Hatzigeorgiou.

Dels kan handeln påverkas, svenska företags investeringar minska, men framför allt lär den viktiga turistnäringen få sig ytterligare en smäll.

”Det kan få betydande konsekvenser”, säger Andreas Hatzigeorgiou.

På måndagsmorgonen återhämtade sig dock den turkiska valutan, liran, som lyfter med tre procent efter fredagens misslyckade statskupp i Turkiet då valutaraset var kraftfullt medan kuppförsöket pågick. Turkiets aktiebörs faller på förmiddagen med närmare fem procent. Bland annat rasar det börsnoterade fotbollslaget Galatasaray med tolv procent.

Samtidigt faller aktier i researrangörer med exponering mot Turkiet på europeiska börser. Aktien i Thomas Cook, som bland annat äger den svenska researrangören Ving, faller med cirka 2,7 procent på Londonbörsen som i övrigt går uppåt.

ANNONS
ANNONS

Den tysk-brittiska researrangören TUI, som bland annat äger Fritidsresor, faller 1,7 procent.

Eller via Facebook!