Vattenfalls vd Magnus Hall hade som Dagens PS rapporterat en mardrömsstart på nya jobbet i onsdags, den 1 oktober.

ANNONS

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson gav chockbeskedet att flera kärnkraftsreaktorer i praktiken kommer att få stänga under mandatperioden. Energiuppgörelsen mellan S och MP slog ned som en bomb och fick Hall att öppet kritisera den tillträdande regeringen. 

”Det är oklart vad den (uppgörelsen, reds anm) innehåller och det är rätt svepande ordalag. Det som skapar osäkerhet är inte bra. Och det här med att man ska ge sig på lönsamheten är inte heller bra – för då får vi mindre till investeringar”, sade Magnus Hall till Dagens Industri.

”Det känns del att tidigt säga nej till ett viktigt kraftslag. Jag tycker inte det är bra”, sade han vidare.

Nu får han bassning – och det rejält.

”Jag blev mycket förvånad. Det är regeringen som bestämmer vad Vattenfall ska syssla med och det är Vattenfalls uppgift att verkställa det som regeringen beslutar”, säger Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin till DI.

Hon fortsätter i samma hårda ton och säger att hon ”utgår från att sådana här uttalanden inte kommer att göras av Magnus Hall när regeringen sat på pränt vad Vattenfall ska göra”.

”Det finns inget utrymme för sådana här uttalanden framöver”, säger hon till DI och tillägger att Hall får sparken om han håller fast vid sin linje.

I en separat intervju med Magnus Hall säger han till DI att de nya direktiven kommer att innebära ”en jätteutmaning” som kommer att kräva ”stora nedskärningar”.

”Läget är väldigt allvarligt”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg vill inte ge någon kommentar.

LÄS MER: Rasar mot Löfven: ”Sorgligt att se” »

LÄS MER: Besked rån Löfven ”en härdsmälta” »