Tack och lov för sådana som Ulf Adelsohn!

ANNONS

Redan i går, strax efter att det blivit känt att Ulf Adelsohn fått sparken som SJ-ordföranden, började han att svinga vilt mot regeringen. Som nyhetsredaktör är det bara att tacka och ta emot!

”Svensk järnvägstrafik har varit en lekstuga för okunniga politiker i 25 år”, dundrade han vid torsdagens välbesökta presskonferens.

LÄS ÄVEN: Ulf Adelsohn avgår som ordförande »

Den politiske bloggaren Dick ErixonOpnionen.se, konstaterar att det är ”många fler än än Ulf Adelsohn som borde avgå”.

”Låna istället in schweizarna så att de kan instruera och utbilda nya ledningsfunktioner – rekryterade på basen av kompetens och inte på politiska förbindelser – i hur man bedriver järnvägstrafik”, skriver han.

DICK ERIXON: Politisk ledning av järnvägen katastrofal »

ANNONS
ANNONS

Ulf Adelsohn medger ansvar men är samtidigt mycket starkt kritisk till hur järnvägspolitiken sköts i Sverige. Det svenska järnvägsnätet är överlastat och det saknas enligt honom förutsättningar för konkurrens på nationell nivå.

”Järnvägen är en nationell nyttighet. Jag ser att vi har ett uppdrag från svenska folket. Men vi har inget annat krav på oss än lönsamhet. Ska vi lägga ned all annan trafik?” sade Ulf Adelsohn enligt Politikerbloggen.se.

I en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon i dag berättar Adelsohn att han redan 2005 krävde mer pengar till underhåll, dock utan att få gehör. Att det nya miljardanslaget kommer samtidigt som han själv får sparken kallar han, med ett rungande skratt, för ”en riktig dra åt helvete-smörgås”.

Han berättar att han 2005 gick till den dåvarande regeringen och krävde mer pengar till underhåll. Göran Persson fnös och kallade det hela för ”typisk högerpolitik”. 

”Det var ju nys – vi var ju eniga i styrelsen”, säger Adelsohn i intervjun.

På frågan hur stämningen nu blir på regeringsmiddagarna svarar Ulf Adelsohn, gift med kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth:

”När Thorbjörn Fälldin var statsministern så bjöd man in statsråden med make/maka. Den här regeringen har inte vid något tillfälle under de fyra och ett halv åren någonsin bjudit med make eller maka på någonting i samband med regeringen. Så det är icke något bekymmer.”

ANNONS
ANNONS

Också det med ett skratt.

Visst är det förlösande att se en sparkad toppchef skratta i media? Även om det handlar om ett personligt nedelag och mångmiljardfiasko.

Världen har ju liksom inte gått under.

En fråga bara, Ulf: varför har du inte sagt något om det här förut?

LÄNK: Se hela intervjun med Ulf Adelsohn – klicka här!