Mattias gick från Aftonbladet till DN i våras för att satsa på grävande journalistik.

ANNONS

Nu får han lön för sitt slit.

I en krönika i Expressen gratuleras den betydligt yngre kollegan av veteranen K-G Bergström:

”Grattis, DN. Ännu ett stycke utomordentlig journalistisk. Pressen har nu i Mattias Carlsson fått en reporter som nog snart är lika fruktad som tv:s Janne Josefsson”, skriver han och tillägger att Carlsson redan har ”knäckt en generaldirektör”.

”Det krävs nog en ganska tondöv styrelse om inte också vd:n i Stiftelsen för strategisk forskning ska gå samma väg”, skriver K-G Bergström i Expressen.

I onsdagens tidning fortsätter Mattias Carlssons granskning av myndigheternas miljonrullning. Forskaren Niklas Dahl, professor och överläkare på Uppsala universitet, riktar hård kritik mot Stiftelsen för strategisk forskning.

”De här pengarna på grygt tio miljoner skulle ha kunnat finansiera två heltidsforskare under tio år”, dundrar han.

ANNONS
ANNONS

Oppositionen kräver att regeringen tar tag i det hela och på allvar granskar ”myndigheternas festkultur”.

”Det finns skäl att känna farhågor om att fler statliga verk, myndigheter och stiftelser kan ha problem”, säger Miljöpartiets Mehmet Kaplan till DN.

På ledarsidan uppmanas regeringen att ”städa trappan uppifrån” och myndigheterna att respektera offentlighetsprincipen i den fortsatta granskningen.

”En generaldirektör eller statlig vd bör se som en huvuduppgift att värna om medborgarnas pengar. Det är oacceptabelt att fonderade forskningsmedel används för dyra fester”, skriver DN.

Mattias Carlssons artiklar avslöjar ett irriterande slöseri med skattepengar men det är samtidigt upplyftande att det är den ”grävande” journalistiken som får genomslag i medierna.

Stiftelsens ordförande Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist säger sig inte haft en aaaaning om att festfixaren Michael Bindefeld cashat hem 260.000 kronor i månaden under flera år, dessutom utan upphandling.

”Vi har inget att dölja. Är det så att det finns mer fel då ska de upp”, säger hon till DN.

ANNONS
ANNONS

Du behöver inte vara orolig, Ulla-Britt – det kommer att komma fram.

Keep up the good work, Mattias!

LÄS ÄVEN: Statlig stiftelse festade för miljoner »

LÄS ÄVEN: Direktörerna som sparkats – men lyfter miljonlön »
 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!