Riksdagspartiernas ledare bjuds varje år in till Nobelfesten.

ANNONS

Men i år har en av dem nobbats.

SD-ledaren Jimmie Åkesson får ingen inbjudan av Nobelstiftelsen, som anser att partiet har en främlingsfientlig ideologi som den inte kan ställa sig bakom.

”Läser man Alfred Nobels testamente framgår det mycket tydligt att ingen hänsyn får tas till nationell tillhörighet. SD:s värderingar står i direkt strid med detta”, säger Michael Sohlman, vd för Nobelstiftelsen, till Aftonbladet.

”Beslutet togs av en helt enig styrelse. Vi är en privat stiftelse och bestämmer själva vilka vi vill ska få komma på festen och då får inte han komma.”

Beslutet att nobba Åkesson är nog lika mycket taget av hänsyn till övriga gäster. Nobelfesten är en av världens mest exklusiva och välbevakade fester och frågan är vilken bordsdam, ambassadör eller börs-vd som vill riskera att fångas på bild småpratandes med Sveriges kanske mest ökända politiker? Det skulle se så konstigt tomt ut vid Åkessons bord…

ANNONS
ANNONS

SD-ledaren, som sedan valet samlat martyrpoäng på löpande band, tycker förstås att det är tråkigt att inte bli bjuden.

”Jag tycker att det är väldigt kontroversiellt att göra ett så tydligt ställningstagande och referera till Alfred Nobel. Detta verkar vara ett politiskt beslut och vad jag förstår är väl han Michael Sohlman politiker”, säger Åkesson till Aftonbladet.se.

”Nobelfesten är den mest eftertraktade festligheten i det här landet. Så det hade varit jättetrevligt att vara där och träffa intressanta människor”, säger han till Expressen.se.

Å ena sidan är det populistiskt hyckleri att nobba Åkesson. Den som vill vara konsekvent ska naturligtvis granska samtliga drygt 1.200 gäster och sålla bort alla med någon form av obekväm åsikt (tro mig, det går att hitta en helt drös).

Å andra sidan har Michael Sohlman, som driver en stiftelse med pengar donerade av privatpersonen Nobel, rätt att säga nej till vem han vill.

Skulle du själv bjuda hem killen på middag?

ANNONS
ANNONS

Är det rätt att porta Jimmie Åkesson från Nobelfesten?

Delta i omröstningen nedan.