Tid är bland det värdefullaste vi har. Rättvist genom att vi alla får lika mycket tid varje dag. Tid är gratis. Men även om gratis är gott för många så kan vi inte slarva bort vår tid. Tid är värdefullt och ska behandlas därefter, anser jag. Varje bortslarvad minut av din tid är en bortkastad minut av ditt liv. Tid är gratis men förlorad tid kan du aldrig få tillbaka så spendera din tid väl.

ANNONS

Finns det något värre än att lägga tid på möten utan resultat? Ja, det kan kanske vara de de andra mötesdeltagares brist på respekt för din tid. Jag tror alla någon gång har upplevt att ni har avsatt en tid för ert möte och en eller flera av dem som skall vara med på mötet släntrar in fem minuter för sent, kommer på att hen glömt ta kaffe och går iväg och hämtar kaffe, möter en kollega i korridoren och stannar för att småprata lite.

Snacka om att vara respektlös mot sin egen tid och alla andras tid, de som sitter och väntar på att kunna sätta igång mötet. Visa respekt och att du tar din tid på allvar och respektera avtalade tider. Har du avtalat möte klockan 10 så är det 10 mötet börjar, då ska du vara där och en sak till: du ska vara förberedd innan! Även om tid är gratis så är tid pengar och det behöver du vara medveten om.

Alla kan komma för sent till ett möte och alla kan meddela sin försening till den/de hen skall möta så att de kan planera om och använda väntetiden till annat än just vänta. Tid handlar om planering och prioritering. Tid handlar om att spendera den väl och göra det som är värt att göra. Och det är du som vet vad som är värt att göra för dig.

Händer det dig att du går om kring och slösar din tid på att vara irriterad, arg eller besviken på någon annan? Sluta genast med det för det är bortkastad tid, bortslösat liv. Du kan aldrig förändra någon annans beteende, du kan bara förändra hur du väljer att spendera din tid och ditt liv och bestämma dig för om deras agerande, det som fått dig att bli irriterad, arg eller besviken över, är något som du vill lägga tid på. Om svaret är nej behöver du avlägsna den typen av ageranden från ditt liv. Berätta för den som det berör hur dennes agerande får dig att känna och ge hen EN eller max TVÅ chanser att förändra sitt agerande innan du prioriterar om vem du lägger din tid på.

Ta till vara på din tid. Spendera den väl och planera den så att du får leva så mycket du bara kan av varje sekund av ditt liv. Förbrukad tid är förbrukad, den får du aldrig tillbaka. Pengar kan komma och gå men förlorad tid är för alltid förlorad och därför bland det värdefullaste vi har.

Planera, prioritera och lägg tid på det som faktiskt tar dig ett steg närmare dina livsmål. Ovan ger jag två exempel på vanliga tidstjuvar men det finns självklart flera, vilka tidstjuvar har du i ditt liv? Ta fast dem, lås in dem och släng bort nyckeln är mitt råd!

ANNONS
ANNONS

Tack för att just du tog dig tid att läsa just detta. Precis som tiden är värdefull är du värdefull och du förtjänar att din tid blir den bästa tiden för just dig och ditt liv!

Elaine Breske Hirscher har gjort en chefskarriär inom bygg- och anläggningsbranschen, senast som regionchef på teknikkonsultföretaget Vectura (nu del av Sweco). Sedan 2013 arbetar hon som föreläsare, ledarskapsexpert, förändringsledare och interimschef i eget bolag med fokus på psykosocial hälsa på jobbet.