75 procent av alla jobb eller till och med fler, som tillsätts förmedlas på andra sätt än genom traditionella annonser. Därför är det viktigt att det finns en bra strategi för att hitta dom jobben som inte alla andra också söker samtidigt.

ANNONS

Kartlägg jobbsajterna och arbeta fokuserat
Det finns otroligt många jobbsajter att hålla reda på. Gör en egen kartläggning för att se vilka du ska fokusera på.

Sätt upp mål för ditt jobbsökeri
Som i allt annat är det viktigt att man sätter upp mål för sig själv så blir man oftast mer effektiv i det man företar sig. Hur många jobb ska du söka denna veckan? Hur många samtal ska du ringa? Hur många visitkort ska du samla när du är på mingel och så vidare.

Fråga ditt nätverk efter tips
Det allra effektivaste jobbsökarna är de som lägger mycket tid på att nätverka hellre än att bara söka de utannonserade jobben. Be om tips om företag som går bra och har behov av just din kompetens. Alltid finns det någon som känner någon som känner någon som kan leda dig en bit på vägen i din jakt efter ditt drömjobb.

Våga lyft luren och ring
De flesta är rädda för att ringa ”kalla samtal” det vill säga ringa till någon man inte känner och fråga om jobb. Desto mer du gör det desto lättare brukar det gå. Undvik att ta nej eller att någon kanske verkar kort och sur personligt. Det handlar ju ofta om att du kanske inte fick tag i rätt person eller att personen du talade med var stressad och hade mycket att göra och glömde bort att vara vänlig…
Ett bra manus kan hjälpa dig att hålla den röda tråden om du ofta brukar bli ”stum” och glömma vad du ska säga. Det kan vara bra att ha till hands även om du självklart inte ska läsa innantill.

Gå till närmaste bibliotek och gör en ordentlig omvärldsbevakning
Att använda sig av bibliotekens tidningsavdelning är ett alldeles utmärkt sätt att lära sig mer om olika jobb, branscher och företag så att du kan ringa och skicka spontanansökningar till de företag som blir intresserad av. Genom att du vet mycket om företaget du söker till blir du också mycket bättre på att både vinkla in din CV på rätt saker samt kan ställa mer relevanta frågor när du är på intervju.

Besök mässor och branscharrangemang och lär dig fackjargongen
Likaså kan man få väldigt bra inblick i hur en bransch fungerar och ”vem som är vem” om man tar sig tid att besöka mässor och branscharrangemang. På mässor kan du också snappa upp mer av fackjargongen, något som gör dig mer säljande när du ska presentera dig för de som jobbar inom den branschen du väljer.

Ta ledigt ibland så orkar du mer i längen
Som alla andra jobb behövs ocskå en paus då och då. Boka in en time-out där du helt släpper  jobbsökeriet och gör något helt annat, där du tillåter dig själv att ta ledigt helt enkelt. Fundera över vad som ger dig balans i livet som jobbsökare. Vad gör att du hämtar mer energi så att du orkar fortsätta kavla upp skjortärmarna och fortsätta söka vidare efter nya vägar att hitta nya jobböppningar.

Lär av de som är riktigt vassa på att skapa sig nya möjligheter
Vem känner du som är mycket bra på att hitta alternativa vägar till att söka jobb och på att hålla ångan uppe även om det inte alltid går vägen direkt? Hur gör han eller hon ? Fråga och ta efter det som passar dig.

ANNONS
ANNONS

Lycka till!

Nina Jansdotter är jobbcoach och jobbar just nu med projektet ”Drömjobbet”
www.dromjobbet.se