Alexander Åhman från Linköping tillhör en välbärgad familj i fastighetsbranschen. 

Några dagar efter att han firat jul i föräldrarnas villa 2011, försvinner Alexander plötsligt spårlöst. Hans bästa kompis inleder en desperat jakt och fästmön lägger förgäves ut en efterlysning på Facebook. Till slut ger familj och vänner upp och larmar polisen.

Samtidigt ligger Alexander och skakar av köld i källaren till en övergiven skola i Robertsfors utanför Umeå, utan vare sig värme, vatten eller el.

De skulle dra ut mina tänder, hälla kokande vatten på mina fötter. Och om de inte fick det de ville ha skulle de åka till mina släktingar, till mina kusinbarn, och skjuta allihopa”, säger Alexander i sin gripande berättelse.

Allt börjar 2009 med att Sara, en ung kvinna från Linköping, kontaktar Alexander via Facebook. De blir vänner och kvinnan som just kommit in på psykologiprogrammet flyttar in i Alexanders och hans kompis studentlägenhet i Uppsala, som inneboende.

”Vi kände att vi ville hjälpa henne, eftersom hon hade det jobbigt”, berättar Alexander Åhman.

Tillsammans med den 29-årig läkarstudenten Josef, som förlorat stora summor pengar på nätpoker, börjar Sara att planera kidnappningen in i minsta detalj. Efter att ha bjudit Alexander på köttfärspaj spetsad med sömnmedel, skrider kidnapparna till verket. Han placeras i en rullstol och förövarna tejpar ihop hans fötter, handleder och mun.

ANNONS
ANNONS

Efter fyra skräckfyllda dagar skickar kidnapparna ett sms till Alexanders familj från den kidnappades egen mobil. Polisen lyckas spåra mobilen till E4:an norr om Stockholm, skriver Aftonbladet.

När Josef och Sara kort därefter kan gripas utanför Uppsala, vägrar de först berätta var de höll Alexander fången. För Alexander börjar maten ta slut. Han tvingas leva på öl och vatten.

Först efter flera dagar kommer polisen på att de kan kontrollera den GPS som finns i kidnapparnas bil. Omedelbart skickas en insatsstyrka till Älglund och Alexander kan räddas.

Händelsen har satt djupa spår hos Alexander. 

”Det var så hemskt. Jag tror aldrig jag kommer bli samma person igen”, säger han till P3 Dokumentär.

LYSSNA: P3 Dokumentär om ”Kidnappningen av Uppsalastudenten” går att ladda ned som podd från och med fredag. Programmet sänds i radion den 2 november klockan 18 »