48-årige Rahm Emanuel, med öknamnet ”Rahmbo”, har gjort sig känd som en stentuff resultatpolitiker, bland annat under sin tid i Vita Huset under president Bill Clintons styre. I går klev Emanuel in i rampljuset på allvar, skriver Svenska Dagbladet.

ANNONS

”Krisen kommer att ge oss tillfälle att ta tag i sådant som Washington har skjutit upp i årtionden”, sade ”Rahmbo” i debattprogrammet.

Emanuel och Barack Obama kommer båda från den hårda politikerskolan Chicago och den förstnämnde är sedan 2003 ledamot av USA:s representanthus från Illinois.

Rahm Emanuel far föddes i Jerusalem och var medlem i terrororganisationen Irgun, innan han blev läkare i Chicago, USA. Det ryktas om att ”Rahmbos” halva pekfinger på högerhanden är ett minne från tiden som frivillig i den israeliska armén under Kuwaitkriget. Sanningen är dock att fingret amputerades efter en infektion när han arbetade på ett snabbmatställe, skriver SvD.

Emanuel jobbade som Director of Finance i Bill Clintons kampanj i presidentvalet i USA 1992. Efter fem år som rådgivare åt Clinton rekryterades han till investmentbanken Wasserstein 1999-2002, som blev en del av Dresdner Kleinwort-koncernen. Emanuel, som tjänat stora pengar på kort tid i finansbranschen, har även suttit i styrelsen för den skandalomsusade bolånefirman Freddie Mac.

Under demokraternas kampanj i kongressvalet i USA 2006, ledde Emanuel framgångsrikt den del som gällde USA:s representanthus. Han är fjärde högste demokraten i representanthuset och beskrivs som en mittenpolitiker som uppges brinna för välfärdsreformer och tuffare tag mot brottsligheten.

Kritikerna menar att den inbitne demokraten inte alls förmedlar bilden av ”change”, som Obama talat så varmt om under presidentvalskampanjen. Å andra sidan, menar de politiska analytikerna, har han den aggressivitet och erfarenhet som den nye presidenten kanske saknar.

 

ANNONS
ANNONS